Delad bild: En kvinna tittar på tända ljus till minne av offren, samt bild på Sting under konserten.
Sångaren Sting framträdde när konsertlokalen slog upp portarna igen. Foto: Philippe Lopez/AFP/TT, Boris Allin/Universal Music France/AP/TT
ÅRSDAGEN AV PARISATTENTATEN

Känslosamt när Bataclan öppnade igen efter terrorattentatet

"Vi kommer aldrig att glömma dem"
1:20 min

I dag har det gått ett år sedan terroristattentaten i Paris som dödade 130 människor på flera platser. De flesta som dog var unga konsertbesökare på Bataclan. Konsertlokalen har hållit stängt under ett år men öppnade igår igen i en mycket känslosam konsert med artisten Sting där offren hedrades.

Sveriges Radio sänder extra från årsdagen kl. 16.03-17.45

– Vi kommer aldrig att glömma dem, sa Sting om terroristoffren.

Han talade franska till en jublande publik där många var familjemedlemmar, vänner och släktingar till de döda i massakern.

Flera hundra meter med journalister från hela världen stod kantade vid kravallstängslen och mängder av poliser var där. Det var Islamiska staten som låg bakom dåden för ett år sedan. En konsert med det amerikanska rockbandet Eagles of Death Metal avbröts när terroristerna kom in och sköt.

Bandet har nu en infekterad relation till konsertlokalen efter att sångaren anklagat anställda för att ha varit inblandade. I går kväll stoppade därför ansvariga på Bataclan två av bandmedlemmarna från att komma in med beskedet att uttalandet var oförlåtligt. Det lär säkert väcka reaktioner.

Alex Lapouge förlorade ett syskonbarn i attentatet.

– Det finns ingen annan plats på jorden där jag hellre skulle vara ikväll än här på Bataclan och lyssna på Sting, sa hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".