Båtflyktingar hamnar på lägret i Nauru
Båtflyktingar hamnar på lägret i Nauru Foto: AP

Australiskt flyktingavtal med USA

"Vår prioritet är kvinnor, barn och familjer"
2:12 min

Båtflyktingar som i dag hålls i flyktingläger i Nauru och Papua Nya Guinea kommer att erbjudas en framtid i USA.

Sedan Australien införde sin linje med att ingen båtflykting ska få sätta sin fot i landet har man försökt få andra länder i världen att ta emot båtflyktingarna.

I dag kunde premiärminister Malcom Turnbull berätta om sin uppgörelse med Obamas administration.

– Uppgörelsen gäller de som fått flyktingstatus och de som påbörjat sin process. Den gäller enbart de som finns där idag, säger han.

USA:s utrikesminister John Kerry bekräftar uppgörelsen.

Allt sedan drygt tre år tillbaka har Australien vägrat släppa in några i landet som försökt ta sig dit båtvägen från antingen Indonesien eller Indien. Flyktingarna har förts direkt till läger i antingen önationen Nauru eller Papua Nya Guinea.

Därifrån har det kommit otaliga rapporter om sexuella övergrepp på barn och kvinnor, sjukdomar och andra miserabla förhållanden. FN och människorättsgrupper har hårt kritiserat Australiens hårda attityd.

Det finns inget i uppgörelsen om hur många flyktingar USA har förbundit sig att ta emot.

– Vår prioritet är kvinnor, barn och familjer. UNHCR kommer att hjälpa till i processen, sade Turnbull. Men lade också till att Australien även i fortsättningen kommer att vända båtar som försöker ta sig till landet.

– Ingen båtflykting kommer att få sätta sin fot i Australien, , sa Turnbull.

Men han kunde inte svara på frågan ifall han diskuterade uppgörelsen i det telefonsamtal han haft med Donald Trump. Som ju sagt att han vill starkt begränsa den muslimska invandringen. De flesta av de cirka 1600 flyktingar som det nu handlar om är muslimer och kommer från mellanöstern, Afrika och Asien.

Reaktionerna bland flyktingarna är blandade. Många är glada för medan andra är oroliga då de har delar av sin familj i Australien.

Tidigare i veckan röstade oppositionen ner ett regeringsförslag att införa ett totalförbud för de som varit båtflyktingar att någonsin få besöka Australien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".