Den franske presidenten Hollande lägger en blombukett  framför ett minnesmärke för terrorattentatens offer i Paris.
1 av 8
Den franske presidenten Hollande lägger en blombukett framför ett minnesmärke för terrorattentatens offer i Paris. Foto: Philippe Wojazer/AFP/TT
Känslosam under tyst minut för offren i Paris
3 av 8
Foto: Christophe Ena / TT
Ballonger släpps till minne av offren i Paris
4 av 8
Foto: Kamil Zihnioglu/TT
Ballonger släpps till minne av offren i Paris
5 av 8
Foto: Kamil Zihnioglu/TT
Ballonger släpps till minne av offren i Paris
6 av 8
Foto: Kamil Zihnioglu/TT
Ceremoni utanför Bartaclan i Paris
7 av 8
Ceremoni utanför Bartaclan i Paris Foto: Christophe Petit Tesson / TT
Francois Hollande och Paris borgmästare Anne Hidalgo hyllar
8 av 8
Francois Hollande och Paris borgmästare Anne Hidalgo hyllar Foto: TT
ÅRSDAGEN AV PARISATTENTATEN

Paris minns attentaten för ett år sedan

Vår korrespondent: En dämpad stämning
1:21 min

Ettårsminnet av terrorattackerna i Paris högtidlighålls under helgen, bland annat genom gårdagskvällens konsert på Bataclan, och minnesstunder på många platser i Paris.

Strax efter nio på lördagskvällen steg Sting upp på scen för en konsert i den terrordrabbade lokalen. Han inledde med orden "vi glömmer dem inte". Åskådarna var till stor del anhöriga till offren i attackerna den 13 november 2015, men också konsertbesökare som undkom massakern. Minneskonserten med Sting är den första sedan Bataclan genomgått en fullständig renovering där allt som påminde om händelsen har tagits bort.

På själva årsdagen den 13 november 2016 hedras offren för fjolårets attentat med att Frankrikes president François Hollande och Paris borgmästare Anne Hidalgo avtäcker minnesplaketter på de sex brottsplatserna i centrala Paris. Det inleddes på söndagsmorgonen vid fotbollsarenan Stade de France, där chauffören Manuel Dias blev attentatens första offer för den förste självmordsbombaren.

Under förmiddagen fortsatte presidenten och borgmästaren till de platser där terroristerna sprängde och sköt ihjäl sammanlagt 130 människor. De avslutar vid Bataclan-teatern där 1 000 personer befann sig för ett år sedan för att lyssna till en konsert med rockbandet Eagles of Death Metal.

Ekots korrespondent Margareta Svensson rapporterar från den gatukorsning där två restauranger attackerades och 13 personer dog, bland dem en ung svenska. Här har en minnesplakett med de dödas namn avtäckts av president Francois Hollande. Den svenska ambassadören Veronika Wand-Danielsson berättar att den svenska kvinnans anhöriga var närvarande och uttryckte sin tacksamhet över att på detta sätt få hedra sin dotter, syster och vän.

 Här liksom på många platser i Paris råder påfallande sorgsen stämning, stillhet och lugn, rapporterar vår korrespondent. Människor sätter ut ljus och blommor. Vid Stade de France läste Michel Dias, son till attackens första offer, en text om att möta terrorismen med intelligens och tolerans.

Under eftermiddagen hålls en minneshögtid med musik utanför borgmästarens residens.

Det råder hög säkerhetsnivå i Parisområdet. Det är fortfarande undantagstillstånd. Premiärminister Manuel Valls varnar för nya dåd och säger att undantagstillståndet  bör förlängas.

Den man som antas vara hjärnan i attacken, Salah Abdesalam, tros vara den ende som överlevt dåden. Han greps i en antiterrorräd i Bryssel i mars och är nu häktad Frankrike i väntan på rättegång. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".