skolbarn
Miljöpartiet vill se mer fysisk aktivitet bland skolbarn även utanför idrottslektionerna. Foto: Hasse Holmberg/TT/arkiv

MP: Skolbarn ska röra sig varje dag

"Jag ska jobba för att skärpa skrivningarna i läroplanen"
1:44 min

Miljöpartiet vill skärpa skrivningarna i läroplanen så att skolorna måste arbeta för att alla elever har någon form av fysisk rörelse varje dag. Det berättade språkröret Gustav Fridolin på Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Sundsvall, som avslutas idag.

– Vi vet att barn som rör sig varje dag och har lättare att koncentrera sig i skolan och lär sig mer, säger Gustav Fridolin (MP). Då ska vi göra insatser som också gör det enklare för dem som sitter för mycket still idag att röra på sig lite varje dag.

Miljöpartiet vill bland annat att skolan ska få ett tydligare ansvar att inkludera rörelse i alla ämnen. Men Gustav Fridolin vill inte utöka antalet timmar i ämnet idrott och hälsa:

– I det här fallet handlar det om att man rör sig lite varje dag, säger han. Att man rör sig lite ute, kanske rör sig utan att man först ska byta om, sedan ha ett betygsatt pass och sedan byta om igen. Det här kan handla om att man till exempel bestämmer sig för att på den här rasten lägger vi ifrån oss mobiltelefonerna och så finns det vuxna som är med och ser till att barnen rör på sig.

Det här presenterar du i egenskap av miljöpartistiskt språkrör och inte som utbildningsminister. Varför det?

– Därför att nu är det kommun- och landstingsdagarna och det här är ett jobb som miljöpartister runt om i landet kommer att göra. I utbildningsnämnder kommer man att driva på för att det som redan står i läroplanen - att man ska sträva efter daglig rörelse - ska bli verklighet. Jag kommer som utbildningsminister att jobba för att man ska skärpa skrivningarna i läroplanen.

I sitt tal på kommun- och landstingsdagarna fokuserade Gustav Fridolin på populism, med anledning av det amerikanska valresultatet. Han är självkritisk till hur Miljöpartiet har förhållit sig till Sverigedemokraternas väljare:

– Jag tror att vi och andra partier har alldeles för mycket avfärdat människor och vänt oss till människor som redan tycker som oss. Då bygger man inte stöd för demokrati, utan då kanske man snarare är med och bidrar till en samhällsutveckling där rädsla kan vinna politiska val. Jag vill att vi som parti ska kunna nå alla människor och kunna möta människor i den oro man känner och visa varför våra lösningar är bättre än till exempel Sverigedemokraternas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".