Bostadsbygge
Foto: Christine Olsson/TT/arkiv

Vad betyder ökat bostadsbyggande för mig?

Ekots Kristian Åström förklarar effekterna av det ökade bostadsbyggandet.

Vad betyder detta för den som saknar bostad?

– Att det blir lättare att skaffa bostad så småningom, men det har ju så klart att göra med vilken inkomst man har. Nybyggnation är inte billigt, men det sker ju en förflyttning i boendekedjan och någonstans öppnar sig en möjlighet. Men så klart, med låga inkomster i storstadsregioner, då är man anvisad till andrahandsmarknaden och enligt Boverkets analytiker kommer andrahandshyrorna att sjunka så småningom med ett växande bestånd.

Vad innebär ett större bestånd för bostadspriserna?

– Prisutvecklingen är en lokal fråga, det byggs ju inte lika mycket överallt och efterfrågan ser olika ut. Men ett byggande i den här takten påverkar marknaden skriver Boverket i sin analys. Men sedan är frågan hur stor påverkan blir på storstadsregionerna som har haft en kraftig uppgång under flera år. Det är många faktorer som spelar in, men så länge det inte blir ett överskott av bostäder och att nybyggnationen inte är billigare än rådande marknadspriser, lär det inte blir någon större förändring, säger flera experter som Ekot var i kontakt med. Detta motsägs i sin tur av analytiker som pekar på att bostadsbrister är en förutsättning för den kraftiga prisuppgången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".