Donald Trump skakar hand med Reince Priebus.
Blivande president Donald Trump och republikanernas partiordförande Reince Priebus under valnatten. Foto: Jim Watson/TT.

Partitoppen Priebus blir Trumps stabschef

Från samma delstat som representanthusets talman Paul Ryan
1:26 min

Blivande president Donald Trump har utsett sina två närmaste medarbetare.

Reince Preibus, etablerad i partiets ledning, blir stabschef på jämställd nivå med Steve Bannon, tidigare chef för högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart News. Han blir Trumps chefsstrateg och närmaste rådgivare. 

Utnämningen av Steve Bannon sände chockvågor i de delar av USA som redan fruktar konsekvenserna av Donald Trumps valseger. Bannon, som anslöt sig till Trumps kampanj i somras, lämnade då chefsskapet för sajten Breitbart News som associeras med vit maktrörelsen och publicerar texter och rubriker som är antisemitiska och sexistiska.

Bannon, som gjort kritik mot det republikanska etablissemanget till en huvudfråga, ska nu arbeta på "jämställd nivå" med Donald Trumps blivande stabschef, enligt ett pressmeddelande igår.

Den blivande presidenten har utsett Reince Preibus till den mäktiga posten som stabschef och grindvakt till den yttersta makten. Preibus, som är ordförande i republikanernas partiorganisation, har arbetat lojalt för Trump. En av hans viktigaste uppgifter har varit att samla in pengar till kampanjen.

Reince Preibus som stabschef välkomnas av det republikanska etablissemanget. Han kommer från samma delstat, Wisconsin, som Paul Ryan, som leder republikanerna i representanthuset och de båda sägs kunna samarbeta väl.

Preibus roll blir att överbrygga motsättningar mellan Donald Trump och ledningen för republikanerna, inte minst i kongressen.

Trump vann Wisconsin, en viktig seger i en tidigare demokratisk delstat, och Reince Preibus anses ha bidragit till det.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".