Tre kvinnor som sitter med tre barn i knäet.
1 av 3
Kaltun Rawaye, Falmata Gream och Hamsat Mustapha oroar sig för att barnen Bakura Modu 2, Ali Bukar 4 och Falmata 4 är så undernärda. I det här flyktinglägret i Maiduguri i nordöstra Nigeria har de dock börjat få mer näringsrik mat och vård. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Flyktingläger.
2 av 3
Afrikas värsta humanitära katastrof just nu. Två miljoner är på flykt och 14 miljoner behöver nödhjälp som i det här flyktinglägret i Maiduguri i norra Nigeria. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.
Man framför en helikopter.
3 av 3
75 000 barn som riskerar att dö här av svält inom de närmaste månaderna efter att Boko Haram slagit sönder livet för många i nordöstra Nigeria, säger FN:s humanitära samordnare Peter Lundberg. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

Svältkatastrof hotar norra Nigeria

"Jag oroar mig hela tiden för att barnen inte ska överleva"
2:00 min

75 000 barn riskerar att svälta ihjäl de närmsta månaderna i den största humanitära krisen i Afrika just nu. Sju miljoner människor behöver nödhjälp efter att deras liv slagits i spillror av den islamistiska terrorgruppen

– Jag oroar mig hela tiden för att barnen inte ska överleva eftersom de är så undernärda, säger 25-åriga Kaltun Rawaye som har 2-åriga Bakura Modu i knät.

Hans ben är smala som stickor och revbenen syns tydligt. Hans mamma och pappa har dött i en attack av Boko Haram så nu tar Kaltun Rawaye hand om honom och två andra föräldralösa barn förutom hennes egna fyra. Kaltun Rawayes man sitter i nigerianska arméns interneringsläger i väntan på utredning om han har något att göra med terrorgruppen.

Hon och barnen flydde från byn när Boko Haram anföll men efter fyra månader utan mat var de tvungna att ta sig till ett flyktingläger. Där fick de majsvälling en gång om dagen. Många gamla och småbarn dog av undernäring och sjukdomar. Tillslut lyckades de ta sig hit till provinshuvudstaden Maiduguri.

Två miljoner människor är på flykt i norra Nigeria. En tiondel bor i läger som det här, resten har fått husrum hos lika fattiga familjer där läget är lite säkrare.

Olika FN-organ och hjälporganisationer har strömmat till sedan i somras när krisens omfattning blev känd, men bara en tredjdel av de pengar som behövs akut har hittills samlats in och självmordsattacker från Boko Haram gör att det är farligt och svårt att nå många nödställda samhällen.

– Det är 75 000 barn som riskerar att dö här av svält inom de närmaste månaderna om vi inte får in de kraftiga åtgärderna som vi nu snabbt försöker få på plats här, säger svensken Peter Lundberg som är FN:s samordnare för svältkatastrofen i norra Nigeria.

Peter Lundberg bedömer att de drygt fyra miljarder kronor som FN begärt för nödhjälp till norra Nigeria kommer att behöva dubblas till nästa år. Just nu byggs nödhjälpbaser på åtta orter som befriats av armén i den värst drabbade delstaten Borno.

Förhoppningen är att hjälparbetare och förnödenheter då kan nå fram även till de människor som inte kunnat ta sig hit till provinshuvudstaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".