Donald Trump
USA: nyvalde president Donald Trump. Foto: Mandel Ngan/TT.

Första intervjun med blivande president Trump

Tänker behålla delar av sjukförsäkringen Obamacare
1:19 min

I CBS samhällsprogram 60 minutes intervjuades Donald Trump, det var den första längre intervjun och han gav flera besked.

USA:s blivande president Donald Trump tänker inte ta ut någon lön och är osäker på om FBI-chefen James Comey ska få sitta kvar. Han tänker inte försöka riva upp rätten till samkönade äktenskap men är öppen för att rätten till fri abort kan försvinna. De domare han utser till högsta domstolen kommer att vara mot abort.

– Om rätten till abort rivs upp får de enskilda staterna avgöra sina egna regler, sa Trump. En kvinna kan få åka till en annan delstat om hon vill göra abort.

Rätten till abort i USA har funnits i mer än 40 år och Trump är alltså beredd att riva upp den. Han sa att han vill behålla ett par centrala delar i den sjukförsäkring han lovat ska bort och att mellan två och tre miljoner papperslösa som är dömda för brott ska utvisas genast.

Efter Donald Trumps valseger har det pågått demonstrationer mot honom på flera platser i USA, men människor ska inte frukta, sa Donald Trump:

– Var inte rädda, vi ska ta tillbaka vårt land.

Den tillträdande presidenten, som sade sig inte ha hört talas om de angrepp eller trakasserier mot muslimer, svarta och homosexuella som har rapporterats. Om det förkommer är det sorgligt.

– Jag säger rakt in i kameran. Sluta!, sa Trump.

Under valrörelsen kallade han sin motståndare Hillary Clinton "crooked Hillary" och sa att hon skulle åtalas och fängslas. Nu är han inte så övertygad om det längre.

– Jag vill fokusera på jobb, invandring och hälsovård. Jag vill tänka på saken. Clintons är bra människor, jag vill inte skada dem.

Intervjuaren i CBS 60 minutes ställde få följdfrågor och Trump sa i förbifarten att han ville ha ett nytt valsystem utan elektorer i USA, att en mur mot Mexico, eller "ett staket", skulle byggas och att han ska införa tidsgränser för mandaten i kongressen.

Han vidhöll att han förstår sig bättre på IS än generalerna och sa att hans temperament inte är en nackdel.

- Mitt temperament är min största tillgång, för jag har ett temperament där vi segrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".