Enligt polisen ska flera personer ha skadats vid en skottlossning i Rinkeby centrum i Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT.
Polisen i samband med en tidigare skottlossning i Rinkeby centrum i Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT.

Efterlyser nationell strategi mot skjutningarna i storstäderna

Polisen: Situationen är mycket allvarlig
1:53 min

Det behövs en nationell strategi mot det grova våldet i landets storstäder. Det skriver fem forskare och poliser på DN Debatt idag. Den organiserade brottsligheten har cementerat sig fast, menar de.

– Situationen är ju ytterst allvarlig. Läget är mycket bekymmersamt och för att bara nämna några officiella siffror från polisen så har man kunnat visa på att handgranatkastningarna har ökat. De har till och med mer än femdubblats mellan 2014 och 2015, säger Eva von Vogelsang som är kriminalkommisarie på polisens Nationella operativa avdelning.

Fler siffror, mellan 2011 och 2015 skadades minst 355 personer och 71 dog i nästan tusen skjutningar i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Runt en tredjedel av de identifierade gärningsmännen kunde kopplas till den organiserade brottsligheten, men andelen var sannolikt mycket högre eftersom många ärenden inte klarats upp.

Situationen är betydligt allvarligare i Sverige än i våra nordiska grannländer, enligt Eva von Vogelsang.

– Skillnaden mellan Danmark och Sverige till exempel är att danskarna tycks ha kommit längre i arbetet mot gängkriminaliteten, säger Eva von Vogelsang.

Nu kräver hon och de andra artikelförfattarna åtgärder för att bryta den negativa trenden.

De menar bland annat att polisen behöver byta skifta fokus när det gäller att mäta effekterna av polisarbetet. Det handlar inte bara om andelen uppklarade brott, menar de utan det finns andra parametrar att mäta.

De vill också att vapenlagstiftningen ska skärpas. I dag kan en person som grips med ett skjutvapen släppas på fri fot samma dag.

De pekar också på att DNA från personer som avlidit av dödligt våld inte läggs in polisens register vilket försvårar utredningarna eftersom offret kan ha varit inblandad i tidigare skjutningar.

De menar också att det behövs en nationell mobilisering.

– Hela samhället, polismyndigheten och övriga behöver arbeta på bred front med de här olika frågorna och vi måste alla intensifiera arbetet på alla fronter, säger Eva von Vogelsang.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".