Erdogan: Turkiet ska folkomrösta om Eu-förhandlingar

1:39 min

Ordkriget mellan EU och Turkiet förvärrades ytterligare i dag när Turkiets president Tayyip Erdogan hotade med att låta turkarna själva avgöra om Turkiet ska fortsätta med sina medlemsskapsförhandlingar med EU och även om att återinföra dödsstraff. Utspelet kom vid ett tv-tal i Ankara idag, samtidigt som EU:s utrikes- och försvarsministrar träffas i Bryssel.

De politiska spänningarna mellan EU och Turkiet har inte varit så stora på många år som de blev under eftermiddagen i dag. Den turkiske presidenten gav i ett tv-tal ett ultimatum till EU att bestämma sig före årsskiftet om vilken slags relation och vilken typ av samarbete som EU vill ha med Turkiet.

Därefter vill han låta turkarna själva avgöra det framtida samarbetet med EU i en folkomröstning. Vid samma folkomröstning skulle frågan om att återinföra dödsstraffet i Turkiet också kunna bli aktuell.

Enligt Sveriges utrikesminister Margot Wallström hänger frågan om dödsstraff samman med Turkiets möjligheter att föra medlemsskapsförhandlingar med EU. 

– Återinförs dödsstraff är det ju slutet på medlemssskapförhandlingarna med Turkiet, och det måster också göras klart, säger hon.

Utspelet från den turkiske presidenten kom i Ankara, samtidigt som utrikesministermötet pågår i Bryssel.

Liberalen och Europaparlamentarikern Cecilia Wikström kallar utspelet för en allvarlig provokation från Erdogan.

– Det är oerhört sorgligt att ett land som tidigare gjort många rörelser mot firhetens linje och att bli en modern stat nu i stället talar om något så primitivt som att återinföra dödsstraffet. För att använda ett vulgärt utryck är det en käftsmäll för EU att behöva konfronteras med den här typen av utspel. 

EU-ländernas samarbete med Turkiet är centralt eftersom EU är beroende av Turkiet när det gäller inflödet av flyktingar och migranter över Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland, alltså kontrollen av EU:s så kallade yttre gräns.

Mötet här i Bryssel sker dagen efter att en extrainkallad middag hållits med ministrarna, där USA-valet var den stora diskussionsfrågan.

Men tre länder valde att inte dyka upp med sina utrikesministrar: Frankrike, Ungern och Storbritannien.

Storbritiannen har kommit att fjärna sig allt mer från övriga EU de senaste månaderna för att till exempel söka egna allianser efter den brittiska folkomröstningen, och där är framtida samarbetet med USA centralt.

Överhuvudtaget når osäkerheten i omvärlden in i utrikesministrarnas mötesrum den här dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista