Frank-Walter Steinmeier
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: Michael Sohn/AP Photo

Utrikesminister Frank-Walter Steinmeier förväntas bli Tysklands nye förbundspresident

Åtnjuter brett stöd även utanför sitt eget parti
1:09 min

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier blir med största sannolikhet landets nye förbundspresident. Efter en utdragen process ställde sig idag förbundskansler Merkels kristdemokrater och deras bayerska systerparti bakom nomineringen av den socialdemokratiske politikern.

Efter veckor av vad som betraktats som en allt mer ovärdig dragkamp om vem som ska bli Tysklands nye förbundspresident ska nu det sista motståndet ha gett vika.

Det var Merkels allierade i Bayern, CSU, som länge motsatte sig Steinmeier. Men nu har alltså samtliga partier i den stora regeringskoalitionen ställt sig bakom socialdemokraternas förslag.

Diskussionerna om vem som ska efterträda den populäre Joachim Gauck, som avgår av åldersskäl, har blivit en faktor i den begynnande valkampanjen inför nästa års förbundsdagsval.

För både kristdemokraterna och socialdemokraterna har utnämningen av Gaucks efterträdare setts som en möjlighet att locka tillbaka förlorade sympatier.

Formellt väljs presidenten av en särskilt sammansatt förbundsförsamling i februari.

Den tyske förbundspresidenten har framför allt en ceremoniell funktion men har, beroende på person, också en viktig symbolisk betydelse som sammanhållande kraft över partigränserna.

Frank-Walter Steinmeier är enligt opinionsundersökningar sedan en längre tid Tysklands mest populäre politiker och åtnjuter ett brett stöd också utanför sitt eget parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".