En hare. Foto: Paul Kleiven/TT.
Lever farligt - med eller utan svensk förtur. Foto: Paul Kleiven/TT.

Jägareförbundet oroas över nya regler om småviltsjakt

Ansvarig minister: Svenska jägare ska ha förtur
1:34 min

Det kommer kritik mot den nyligen aviserade förändringen av jakten på småvilt i fjällen som ska ge jägare bosatta i Sverige förtur till jakten framför jägare i utlandet. Jägareförbundet är oroligt för att det inte blir någon svensk förtur, eftersom Jordbruksverket nu beslutat att inte utfärda några föreskrifter kring jakten.

Jakten på småvilt som till exempel ripa på statens marker i fjällen har varit omdiskuterad i många år.

2007 gjordes reglerna lika för alla oavsett nationalitet, utländska ripjägare skulle till exempel inte längre tvingas börja jaga senare på säsongen eftersom villkoren befarades strida mot EU:s bestämmelser om fri rörlighet.

Men efter år av protester från den svenska jaktkåren beslutade regeringen i september att jägare i Sverige återigen ska få förtur. Lagändringen är dock för vid och för öppen för tolkningar, menar Jägareförbundet.

– Det måste göras tydligt i Jordbruksverkets föreskrifter, säger Hans Geibrik från Jägareförbundet.

Jordbruksverket tycker att den nya förordningen är tillräckligt tydlig och att mer detaljstyrning inte behövs.

– Det skulle inte förenkla situationen utan snarare skapa mer regelbörda. Vi vill istället jobba med att tillsammans med de tre berörda länsstyrelserna stötta och samverka i att hitta en enhetlig tillämpning, säger Niclas Purfürst, avdelningschef på Jordbruksverket.

Och ansvarig minister Sven-Erik Bucht betonar det han sagt tidigare:

– Jägare bosatta i Sverige ska ha förtur till jakten. Punkt. Jag har fullt förtroende för att både jordbruksverket och länsstyrelserna kommer att lösa det här på bästa sätt, säger Sven-Erik Bucht.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".