StorregionNorrland. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio
StorregionNorrland. Grafik: Liv Widell / Sveriges Radio

Jämtland kan uteslutas ur regionreformen

Det framgår av regeringens bud i de blocköverskridande samtalen
1:00 min

Ett län, Jämtland, får stå utanför om Sverige delas in i storregioner. Det framgår, enligt Ekots källor, av regeringens bud i de blocköverskridande samtalen om den omdebatterade regionreformen.

Vid lunchtid i dag träffades regeringen, allianspartierna och Vänsterpartiet, för tredje gången, för att diskutera planerna på att dagens 21 län ska ersättas av sex regioner. 

Civilminister Ardalan Shekarabi lämnade över ett första konkret bud till de andra partierna.

Alla inblandade är förtegna om innehållet. Men enligt Ekots källor skriver regeringen uttryckligen i promemorian att Jämtland ska undantas från den kommande regionreformen.

Enligt det förslag som nyligen har varit ute på remiss ska Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten slås samman till Norrlands län, den 1 januari 2019.

Men motståndet i Jämtland har varit utbrett, och det pågår just nu förberedelser för en folkomröstning i frågan.

Efter påtryckningar från bland annat de borgerliga partierna gav alltså regeringen i dag besked om att Jämtland inte ska ingå i den nya aviserade storregionen.

Hur de blocköverskridande förhandlingarna slutar är oklart.

Regeringens planer på en ny Sverigekarta är omstridda. Moderaterna och Sverigedemokraterna är emot bildandet av storregioner - och nu dömer alltså även Liberalerna ut förslaget. Partiledaren Jan Björklund igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".