Jan-Olof andersson
Kammaråklagare Jan-Olof Andersson. Arkivbild: Foto: Stefan Jerrevång/TT

Villkorlig dom föreslås för Kolmårdens förre chef

Fyra år sedan en djurskötare dödades av vargar
1:30 min

Det har gått över fyra år sedan en djurskötare dödades av vargar i Kolmårdens djurpark. Den långa handläggningstiden gjorde att åklagarsidan i dag yrkade på ett ganska milt straff för den tidigare zoologiske chefen - villkorlig dom och dagsböter.

– En villkorlig dom i kombination med dagsböter med tanke på och hänsyn till den långa tid som utredningen faktiskt har tagit.

Hur har det påverkat den åtalade?

– Självklart måste det vara jobbigt och påfrestande att en utredning tar så lång tid och att det dröjer så lång tid innan det blir en förhandling. Sedan menar vi naturligtvis att det finns orsaker som varit utom vår kontroll och dessutom har målet varit så speciellt.

Det var sommaren 2012 som en djurskötare, ensam gick in i varghägnet i Kolmårdens djurpark och dödades av vargarna. När nu den långa utredningstiden och de 18 rättegångsdagarna vid tingsrätten i Norrköping lider mot sitt slut anser alltså åklagarsidan att väntetiden är något som måste tas med i beräkning av straffutmätningen.

På fredag är det försvaret som ska göra en slutplädering. Åtalet mot den tidigare zoologiske chefen och företaget Kolmården gäller grovt vållande till annans död och att det rör sig om ett arbetsmiljöbrott.

Bland annat har rutinerna på Kolmårdens djurpark fått hård kritik. Särskilt det faktum att djurskötaren gick in till vargarna ensam. Så här sa kammaråklagare Jan-Olov Andersson i dag.

– Enligt åklagarens mening, och många av de sakkunnigas mening, så borde inte ett ensamarbete ha skett.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".