Barack Obama och Donald Trump.
USA:s president Barack Obama och republikanernas presidentkandidat Donald Trump. Foto: Molly Riley/Manuel Balce Ceneta/TT
Efter presidentvalet

Obama: Trump står bakom ett starkt Nato

Korrespondent Agneta Furvik om Obamas pressträff
0:56 min

USA:s president Barack Obama reser i veckan till Europa det sista officiella besöket innan han avgår i början av nästa år.

Vid presskonferensen nu i kväll sa Obama att ett besked han tar med sig till de europeiska ledarna är en försäkran om att tillträdande president Donald Trump står bakom ett starkt Nato.

På sin första presskonferens efter valet berättade Obama att han sagt till Trump att nuvarande administration är beredd att snabba på övergången till efterträdarna. Och i uppskattande ordalag nämnde han Trumps segertal på valnatten om att vilja vara president för alla amerikaner och om att ena landet efter en osedvanligt bitter och splittrande valrörelse.

I nästa andetag medgav Obama att han är bekymrad över var Trumps presidentskap kan medföra.

– Det finns en lång rad frågor där vi har helt olika åsikter, sade presidenten i Vita husets fullpackade pressrum.

Sedan lade han till:

– Jag tror inte att Trump är ideologisk, utan han är pragmatisk.

Men enligt Obama finns det "vissa delar i hans lynne" kommer att ligga Trump i fatet.

Obama menar att USA måste fortsätta vara "hoppets fyr" och efter att ha rabblat positiva siffror över arbetslöshet med mera konstaterade han att landet är i ett bättre läge nu än 2009 då han blev president:

– När vi lämnar över nycklarna är bilen i bättre skick än när vi tog över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".