Boköpare måste räkna på att kunna klara betydligt högre räntor. Mycket kan hända, säger Claudia Wörmann, boekonom, SBAB.
Boköpare måste räkna på att kunna klara betydligt högre räntor. Mycket kan hända, säger Claudia Wörmann, boekonom, SBAB. Foto: Fredrik Sandberg/Mandel Ngan/TT

Trumps vinst ger stigande räntor i USA och Europa

"Det här vallöftet tror faktiskt investerarna på"
2:10 min

De långa räntorna på statsobligationer i USA och Europas har stigit snabbt efter att Donald Trump vann presidentvalet i USA. Det är bland annat hans löften om att investera kraftigt i vägar, broar och sjukhus som ligger bakom.

“American infrastructure.. 10 trillion dollar” 

Det här är ett av Donald Trumps vallöften: många många miljarder dollar till infrastruktursatsningar.  

Till skillnad från andra vallöften, är det här ett vallöfte som investerare jorden runt faktiskt tror på, menar Pär Magnusson, ränteexpert på Swedbank.

– Det som har hänt att är marknaderna egentligen inte tror på att Trump ska göra allt han lovat att göra. Man tror till exempel inte på att det ska bli något handelskrig med tullar som sänker världsekonomins tillväxt, utan man räknar med att han kommer att bli en ganska normal  president och att han kommer att föra en ganska expansiv finanspolitik, säger han.

Mycket statliga pengar till stora projekt, tillväxt och inflation, det är precis motsatsen mot hur andra regeringar tänkt det senaste decenniet, och ett klockrent recept på högre räntor. 

– Vi har fått en rejäl ränteuppgång, faktiskt en av de kraftigaste ränteuppgånger på så kort tid som vi har sett på senare år, säger Pär Magnusson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".