Libanons försvarsminister utsatt för attentat

I Libanon dödades två människor och minst 12 andra skadades vid en explosion i morse. Det var en bilkortege, där bland andra landets avgående försvarsminister Elias al-Murr åkte, som utsattes för ett attentat. Och Elias al-Murr var en av dem som skadades:

Sprängattentatet inträffade två mil utanför centrala Beirut på en väg i bergstrakterna. Den avgående försvarsministerns bil blev helt förstörd. Om det handlar om en sprängladdning, som var placerad i själva bilen är oklart.

Kraftig explosion
Vittnen från attentatsplatsen säger till Ekot att explosionen var mycket kraftig och hördes långt ifrån själva platsen. Träd vid vägkanten bröts sönder som tändstickor.

Elias al-Murr är svärson till den sittande presidenten och syrienförespråkaren Emile Lahoud och han är försvarsminister. Men han är också vice premiärminister i den avgående libanesiska regeringen.

Varför ett attentat riktas mot just Elias al-Murr är oklart. De tidigare tre har varit mot Syrienkritiker.

Tre mördade tidigare
Attentatsvågen startade i februari i år med mordet på den förre premiärministern Rafik al-Hariri. Sedan, under valet i maj och juni, inträffade två sprängattentat till. Dels mördades en syrienkritisk journalist, och den förre kommunistledaren i Libanon.

Alla tre som mördades av bilbomber har varit stora motståndare till Syriens inblandning i Libanon och libanesisk politik efter inbördeskriget 1975.

Syrienvänlig mördad
Mordet på Rafik al-Hariri ledde också till att Syrien lämnade Libanon efter 30 år, och förra månaden hölls också val till parlamentet. Direkt efter attentatet i Libanon ställdes frågan i Libanon varför just en Syrienvänlig politiker som försvarsminister Elias al-Murr utsatts för ett bombattentat.

Politiska kommentatorer i Libanon sa då att flera av dem fått veta att försvarsminister Elias al-Murr visste om de tidigare bombattentaten i år, och att attentatet mot honom idag skulle vara en hämnd. Men just de här uppgifterna är än så länge mycket osäkra, och ingen från officiellt håll har över huvud taget velat kommentera de här uppgifterna.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se