Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera oklarheter om åldersbedömning i brottsfall

Publicerat tisdag 15 november 2016 kl 12.40
Rättsmedicinalverket: Finns helt enkelt ingen riktigt bra metod
(2:01 min)
Flyktingboende för ensamkommande barn. Foto: Jessica Gow / TT
Åldersbestämningen ger problem. Foto: Foto: Jessica Gow / TT .

Det nya systemet för medicinska åldersbedömningar av bland annat brottsmisstänkta utan id-handlingar kommer igång nästa år. I sin slutredovisning konstaterar dock Rättsmedicinalverket att metoderna brister vid vissa åldersgränser och att det är oklart om de överhuvudtaget kommer till användning i brottsfall.

Rättsmedicinalverkets slutredovisning slår fast att det blir en undersökning av visdomständerna och en magnetkameraundersökning av knäet. Detta ska hjälpa Migrationsverket att bedöma åldern hos asylsökande ensamkommande som uppger att de är under 18, men som nästan alltid saknar id-handlingar.

Olika faktorer påverkar antalet men allt från 3 000 upp till 14 000 ålderstester, vilket motsvarar 70 procent av alla ärenden, kan behöva göras nästa år.

Myndighetens uppdrag omfattade också att utveckla ålderstesterna i brottmål, i de fall den misstänkte har en okänd identitet.

Förutom 18-årsgränsen är det viktigt att kunna slå fast huruvida någon är under eller över 15 – gränsen för när man anses vara straffmyndig. Men det kommer man inte kunna göra eftersom metoderna inte duger.

– De metoder som vi ska använda oss av, de funkar bra för 18 år, men att hitta metoder som just kan fånga när du är 15 år och vilken utveckling du är i där, det är svårt, säger Ann Lemne, projektledare på Rättsmedicinalverket.

Det handlar inte om de fall där personen är betydligt äldre än vad den påstår sig vara:

– Skulle du påstå att du är 14 år men egentligen är du 20 år så kommer de här metoderna att fånga upp det. Men 15 år är en särskild utmaning, så det jobbar vi och funderar vi vidare på. Det finns inte helt enkelt en riktigt bra metod, säger Lemne.

Ett annat stort frågetecken för åldersprövningar i just brottmål som Rättsmedicinalverket har med i sin rapport är att Högsta domstolen just nu håller på att avgöra om lagen överhuvudtaget tillåter att genomföra dem.

Annars kan det behövas en lagändring innan de kan komma till användning.

– Jag tror inte det påverkar vårt arbete så himla mycket eftersom de här metoderna är de vi ska använda i asylärenden. Det är inte ett stort antal ärenden jämfört med de bedömningar vi har fått från Migrationsverket, där vi pratar om tusentals, säger Ann Lemne.

43 medicinska åldersbedömningar har gjorts i brottsfall hittills i år.

Det är ändå fyra gånger så många som under hela förra året.

Enligt riksåklagaren har det skett en ökning av brottsfall där den misstänkte hävdar att denne är under 15.

– Det är åklagaren som ska motbevisa den misstänktes påstående. Och har man ingen dokumentation, och man har ingenting att komma med, då blir det svårt, säger My Hedström, byråchef hos riksåklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".