Göteborg, mars 2015: Blommor och ljus vid platsen för skottlossningen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Göteborg, mars 2015: Blommor och ljus vid platsen för skottlossningen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Slutpläderingar i rätten om dödsskjutningarna på Vårväderstorget

Åklagaren: Alla i lokalen utsattes för mordförsök
1:51 min

I dag inledde åklagarna sin slutplädering i hovrätten angående dubbelmordet på Vår Krog o Bar i Biskopsgården i mars förra året. Åtta personer dömdes i tingsrätten mot sitt nekande för att gemensamt och i samråd ha genomfört och planerat gärningen som beskrivs som en uppgörelse mellan två kriminella gäng i stadsdelen.

– Vi konstaterar att de är skjutna på nära håll, det är flera skott, det är rena avrättningar och de har inte haft någon möjlighet att söka skydd eller skydda sig själva, säger åklagare Ulrika Åberg.

Åklagare Ulrika Åberg beskriver råheten i händelsen på Vår Krog och bar i Göteborg i mars förra året då två maskerade män gick in och sköt med automatvapen på en restaurang.

Händelsen beskrivs i tingsrättens dom som en uppgörelse mellan två kriminella gäng i stadsdelen. Dådet fick ett stort symbolvärde då den norra falangen söker upp den södra och dödar en av deras ledarfigurer på deras stamkrog.

– Han har tre påsittande skott mot huvudet, det är vapen mot hud. En omständighet menar vi som ska sammanvägas med hur gärningen går till inne på Vår Krog och Bar samt den konflikt som min kollega nyss har berört, säger åklagare Ulrika Åberg.

Åtta personer dömdes i tingsrätten för att gemensamt och i samråd genomfört och planerat gärningen.

Förundersökningen och rättegången är en av de största i Västra Götaland någonsin.

Bevisen som åklagarna lägger fram handlar om vapen, bilar, kläder, uppkopplingar av mobiltelefoner, narkotika och stora summor kontanter men de har inte lyckats bevisa vem som höll i vapnen.

Samtliga dömda nekar till brott. De har hela tiden varit ovilliga att berätta och medverka i utredningen och det har fortsatt under hovrättsförhandlingarna.

Två dödades och åtta skadades. Men när gärningsmännen sköt vilt med automatvapen inne på restaurangen så drabbades många fler än de direkt inblandade i gängkonflikten, menar åklagarna.

– Med detta i beaktande så menar vi att alla som fanns i lokalen utsattes för mordförsök, säger Ulrika Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".