Christina Bu, generalsekreterare för Norsk Elbilsförening och ordföranden för norska Stortingets energi- och miljöutskott, Ola Elvestuen.
Christina Bu, generalsekreterare för Norsk Elbilsförening och ordföranden för norska Stortingets energi- och miljöutskott, Ola Elvestuen. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Dämpad försäljning av elbilar i Norge

"Har varit nödvändigt att ha noll avgifter"
2:23 min

Försäljningen av elbilar i Norge har slutat öka. Samtidigt kommer kritik mot att rika norrmän är de som tjänar mest på subventionerna till elbilsägare.

– Försäljningen av elbilar har planat ut, och till och med gått ner lite, säger Christina Bu, generalsekreterare för Norsk elbilsförening, till Ekot.

Förra året stod elbilar för hela 17 procent av nybilsförsäljningen i Norge. Hittills i år har andelen sjunkit till 15 procent.

Däremot har det i år skett en kraftig ökning i försäljningen av laddhybrider, alltså bilar med både en elmotor och till exempel en dieselmotor. Ett skäl är att norska staten i år har justerat sitt subventionssystem och gjort laddhybrider betydligt billigare.

Just kraftiga subventioner har gjort Norge till världens relativt sett största elbilsmarknad. Främst av klimatskäl är elbilar helt momsbefriade och har även flera andra förmåner. De lyxigaste elbilarna subventioneras med över en halv miljon kronor per bil.

Tidningen Dagens Næringsliv har avslöjat att den genomsnittlige köparen av en Tesla-bil tjänar mer än tre gånger så mycket som medelinkomsttagaren i Norge. Dessa höginkomsttagare blev förra året subventionerade med över 2 miljarder norska kronor bara i utebliven moms när de köpte elbil.

De norska socialdemokraterna i Arbeiderpartiet föreslår nu ett tak för elbilssubventionerna som kan göra en Tesla ett par hundra tusen kronor dyrare att köpa.

Ordföranden för norska Stortingets energi- och miljöutskott, Ola Elvestuen, försvarar Norges elbilssubventioner. Fast han medger att det finns avigsidor.

– Det finns många dilemman. Det viktigaste är att vi också satsar på kollektivtrafik. Men fram till nu har det varit nödvändigt att ha noll avgifter på elbilarna för att driva fram en teknologisk utveckling.

Även om det i första hand är höginkomsttagare som drar nytta av detta?

– I början kommer det vara så. Efterhand måste det gå till en bredare del av befolkningen. Nu har vi en stor del av befolkningen som köper de enklare elbilarna i Norge, så det är inte bara ett alternativ för de mest välbärgade. Men subventionerna är i dag fortsatt nödvändiga, säger Ola Elvestuen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".