Gästarbetare på Kalifa International Stadium i Doha. Byggnads ordförande Johan Lindholm på återbesök. Foto: Yvonne Åsell/Jonas Ekströmer/TT. Montage: Sveriges Radio.
Gästarbetare på Kalifa International Stadium i Doha. Byggnads ordförande Johan Lindholm på återbesök. Foto: Yvonne Åsell/Jonas Ekströmer/TT. Montage: Sveriges Radio.

Nytt avtal kan hjälpa Qatars migrantarbetare inför VM

Byggnads: Vi måste få stopp på dödsolyckorna
1:37 min

Efter många dödsolyckor kan arbetssituationen bli bättre för arbetarna som bygger på Qatars fotbollsarenor inför VM 2022.

Idag har det globala byggfacket BWI, Building and Wood Workers International, och den myndighet i Qatar som har ansvar för bygget av fotbollsarenorna, skrivit under ett avtal som bland annat ska ge byggfacket rätt att besöka arbetsplatserna och göra säkerhetsinspektioner.

Svenska fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm har varit med under förhandlingarna och är på plats i Qatar.

– Det har dött människor där nere varje dag under ganska lång tid. Det är såklart helt oacceptabelt.

– Nu måste vi få stopp på det här och därför tror vi att de här arbetsmiljöinspektionerna som kommer ske nu blir en kanal rakt in till arbetsplatserna. Qatars regering har gett sitt medtyckande till ett sådant här arbete, säger Johan Lindholm.

Rapporterna har varit många om hur utländska migrantarbetare i Qatar arbetat under slavliknande kontrakt, med undermåliga boenden och en osäker arbetsmiljö med många skadade och döda som följd.

Enligt världens största fackliga organisation, IFS, dör tolv byggnadsarbetare per vecka i Qatar vilket innebär att om takten fortsätter kommer 4000 byggnadsarbetare ha dött när fotbolls-VM inleds 2022.

Byggnads ordförande Johan Lindholm tror att dagens avtal kommer göra skillnad för arbetarna.

– Nu kommer man få tillträde till arbetsplatserna och det bästa är att man kommer utbilda myndigheter, arbetsmiljöinspektörer, arbetsgivare och anställda i ett aktivt arbetsmiljöarbete. säger Johan Lindholm.

– Det här kommer naturligtvis förebygga fler förolyckade och skadade under byggnationerna inför fotbolls-VM 2022, säger han.

Hur säker kan man vara att det här kommer bli en konkret skillnad för byggarbetarna?

– Utifrån hur det såg ut när jag kom ner hit för fyra år sedan till hur vi pratar med varandra i dag, så är det en avsevärd skillnad. Nu är det upp till qatarer och oss inom BWI att göra verkstad av det här, säger Johan Lindholm.

När börjar avtalet att gälla?

– Det kommer börja redan under veckan som kommer, som jag uppfattade det, säger Johan Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".