Staten fortsätter anlita hotell med porr

Nästa vecka träder ett nytt avtal i kraft som innebär att statligt anställda på tjänsteresa inte längre får se porrfilm på hotellrummet. Men målsättningen att staten därmed bara skulle gynna porrfria hotell kom av sig.

Det har länge pågått kampanjer mot hotell som visar porr på rummen och debatter om lämpligheten i det. Nu kommer det snart ett avtal, men det bojkottar inte hotell som visar porrfilmer. Det hindrar istället statligt anställda från att titta på porr när de är på tjänsteresa.

Det kommer att gälla praktiskt taget alla statliga myndigheter.

– Vi har inte ansett att det är förenligt med våra värderingar och vår policy och de övergripande riktlinjer som vi har för de anställda i försvarsmakten att ha tillgång till de här kanalerna när det är statliga pengar som betalar våra resor, säger Lisbeth Jonsson, upphandlingschef vid försvarsmakten.

Men om en person bor på hotell i tjänsten, men vill betala för det här utöver det, skulle det vara okej då?

– Nej, han måste betala hotellräkningen då.

Men att man skulle få betala hotellräkningen själv trots att man är på tjänsteresa är i högsta grad förvånande, tycker Niklas Simson, förhandlingschef på Officersförbundet, som är ett av försvarets fackförbund.

– Skulle man tillämpa det på det här sättet i dag då är det ett kollektivavtalsbrott och hittills har försvaret inte tagit upp den här frågan med oss.

Resultatet av avtalet visar sig nästa vecka när det träder i kraft, säger Lisbeth Jonsson. Men frågan om porrfria hotell får vänta.

– Vi kunde inte gå så långt just nu.

Frida Sjödin
frida.sjodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista