Offrets föräldrar är med på rättegången.

Även huvudvittnet fick stryk av de pinkande männen

På tisdagen inleddes rättegången mot de tre unga män, som en natt i början av maj sparkade ihjäl en 29-åring på Kungsgatan i Stockholm. Strax innan hade 29-åringen uppmanat några ungdomar att inte pinka i en portgång.

Åklagarens huvudvittne är en vän till Marcus Gabrielsen, som var med under hela förloppet, och även han fick motta stryk. Det är när de två vännerna ser de urinerande männen i en trapp, som de reagerar. Ordväxlingen leder till bråk.

Marcus vän vittnar att han knuffar omkull en av de åtalade, och han får där efter ett knytnävsslag av en av de andra. När han sedan vänder sig om för att ta sig där ifrån ser han hur Marcus jagas av uppemot fyra män.

Dödsmisshandel
Det hela slutar med dödsmisshandeln och Marcus vän vittnar om att han ser den som han tidigare knuffade omkull ge den liggande Marcus minst två sparkar i huvudet.

De tre åtalade männen förnekar brott, men medger att de varit på platsen.

Oklara uppgifter
En av dem har också medgett att han varit slagsmål med Marcus vän. Hans advokat Thomas Martinsson påpekar att man inte riktigt vet hur många som har varit med om dödsmisshandeln.

– En ganska förvirrad situation, tumultartat mycket människor, och att antalet personer som skulle ha varit inblandade i våldet mot den avlidne i vart fall varierar till antalet, säger Thomas Martinsson.

– Det är väl ganska naturligt, som det ser ut, att han har befunnit sig på plats. Har han dessutom varit involverad i våld mot en av de här två personer, varav då en avlider, så är det nog inte anmärkningsvärt, att han sitter här i domstolen mot den bakgrunden. Därmed inte sagt att han gjort sig skyldig till det som primärt påstås, säger han.

Civilikurage
Med på rättegången är också den mördade Marcus föräldrar Eva-Britt och Oddvar. Och trots allt som har hänt tycker Oddvar Gabrielsen att det är viktigt att våga säga ifrån när man ser saker som man tycker är fel.

– Man ska inte behöva bli ihjälslagen för att man har lite civilkurage. Det är det som känns tungt. Men man måste våga, det är bara så. Samhället måste bli så, så att man vågar säga till andra människor utan att åka på stryk, säger Marcus Gabrielsens styvfar Oddvar Gabrielsen.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se
Håkan Widman
hakan.widman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista