Läckt rapport om Brexit-kaos skapar debatt

1:07 min

I Storbritannien pågår i dag en debatt om huruvida regeringen alls har en plan för hur landets utträde ur EU – en Brexit – ska gå till. Och anledningen är en rapport som publicerades i morse och som tycks ha läckts från regeringskansliet.

Både tidningen The Times och radio- och TV-bolaget BBC har tagit del av rapporten som ger en bild av en splittrad regering, där olika ministrar har helt olika uppfattning om hur en Brexit ska gå till.

Rapporten ska, enligt BBC och The Times, ha beställts av en konsultfirma av någon inom regeringen.

Den säger, att de tre Brexit-ministrarna, Liam Fox, Boris Johnson och David Davies, har helt olika uppfattningar om hur utträdet ur EU ska gå till, jämfört med finansministern Philip Hammond och näringslivsministern Greg Clark.

Dessutom står det i rapporten, att själva processen med att förbereda utträdet kommer att kosta stora mängder pengar, och att regeringen inte har förstått hur mycket resurser som krävs.

Rapportförfattarna konstaterar, att minst 500 olika processer är nödvändiga för att genomföra en Brexit, och att det sannolikt behös åtminstone 30 000 nya statliga tjänstemän för att klara av det i tid.

Flera ministrar har i dag förnekat, att rapporten beskriver verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista