Mine Aydoslu, Författaren Ali Erdogans mamma
Mine Aydoslu, författaren Ali Erdogans mamma Foto: Nishtman Irandoust

Fängslade författaren Asli Erdogan får pris

"Jag är så glad för min dotters skull"
1:55 min

145 journalister sitter nu fängslade i Turkiet, en av dem är årets Tucholskypristagare Asli Erdogan, som skulle ha tagit emot priset ikväll. Men eftersom hon själv sitter inne i fängelse tar hennes mamma emot priset på Kulturhuset.

– Jag är stolt och glad för min dotters skull, men jag är ledsen för att hon själv inte kunde komma. Det är hon också, säger Mine Aydoslu som är orolig för den senaste tidens utveckling i Turkiet.

– Det här priset uppskattade hon mycket och ville gärna ta emot själv, säger hon.

Tucholskypriset som delas ut av PEN belyser kampen om det fria ordet och hotade författare runtom i världen. Årets pris går till den Turkiska författaren Asli Erdogan som har suttit fängslad i 3 månader.

Hon var fristående kolumnist på dagstidningen Özgür Gündem som stängdes ner av myndigheterna efter sommarens kuppförsök i Turkiet. Medarbetarna och tidningen påstås ha kopplingar och samröre med terrorister. Därför yrkar åklagaren på livstid fängelse, men Aslis mamma Mine Aydoslu menar att anklagelserna är grundlösa

– Min dotter sitter i fängelset. Det finns en oerhörd otydlighet, Turkiet går igenom en mörk period. Därför är jag orolig, säger Mine Aydoslu.

Det är hotet mot yttrandefriheten som oroar henne mest.

Även Eugene Schoulgin som är författare, krönikör och mångårig Turkietkännare är oroad över den rådande situationen i Turkiet.

– Yttrandefriheten, den finns ju inte. Det är det som är problemet, var ska vi hitta det nångonstans? Folk är ju fria att yttra vad dem vill, men sen är ju resultatet av dessa yttringar ganska skrämmande, säger Eugene Schoulgin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".