En man fiskar i Beirut i Libanon.
havskonferensen är största satsning i FN som Sverige gör sedan 1972. Foto: Hassan Ammar/AP

Sverige och Fiji leder FN:s havskonferens

Lövin: Problemet är att bindande regler och avtal inte genomförs
1:47 min

Sverige och Fiji ska dela värdskapet för en FN-konferens nästa år om att motverka miljöhot mot haven. Det är den största satsning i FN som Sverige gör sedan 1972.

Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete berättar om orsaken till konferensen.

– Havens utveckling går i helt fel riktning och vi har inget gemensamt instrument för att komma åt problemen. Det är alltifrån illegalt fiske, utvecklingsländernas problem, havsförsurningen och plastskräp och kemikalier och gifter som kommer ut i haven och det här är ju gränsöverskridande problem, säger Isabella Lövin. 

Men beshövs det inte något avtal eller några mer mer bindande regler för att det ska hända någonting?

– Avtalen och de bindande reglerna finns redan. Problemet är bara att de inte genomförs. Det är så många länder som inte har möjlighet eller pengar för att leva upp till avtalen. Så det här blir ett tillfälle att se var luckorna finns. 

Att havet är gränslöst gör det utsatt, sa Isabella Lövin på pressträffen vid FN:s klimatmöte i Marrakech.

Hon nämnde överfiske som ett exempel där det är frestande ta upp så mycket som möjligt för att annars gör någon annan det.

Ett annat är hur allt mer av koldioxidutsläpp – tas upp av haven och bildar kolsyra, som förstör korallreven.

Ett av FN:s mål för hållbar framtid handlar om haven.

Flera av de små östaterna har drivit på för en havskonferens och Fijis premiärminister Frank Bainimarama hoppas att konferensen i New york nästa sommar gör att hoten mot haven får högre prioritet.

– Förhoppningsvis lyckas vi få fram resultat och vi kan finna någon som kan hjälpa oss att finansiera arbetet. Det ger oss en möjlighet att komma fram till vad man kan göra internationellt för att hjälpa oss att rena haven. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".