Stormfågel svävar utanför Svalbards kust.
Sommarens istäcke det näst minsta som uppmätts i Arktis. Arkivbild. Foto: TT

Töande Arktis påverkar klimatet

Risk att växthusgaser frigörs
1:36 min

Det här året 2016 går mot att bli det varmaste året hittills. Särskilt mycket ökar temperaturen i Arktis.

I Marocko pågår FN:s klimatmöte med förhandlingar om hur klimatförändringarna kan hejdas. Målet är att den globala temperaturökningen ska bli max två grader mot när man började mäta.

Och att temperaturen ökar i Arktis är oroväckande anser forskare för om den eviga tjälen tinar, frigörs stora mängder växthusgaser och den utvecklingen kan gå utom kontroll, säger Chris Burn som forskar om permafrost vid Carletonuniversitetet i Kanada.

– Det finns ungefär 100 gånger mer kol i permafrosten än vad industrin släpper ut under ett år, som kan frigöras om den tinar, säger Chris Burn.

Han ser hur temperaturen stadigt stiger i den eviga tjälen, permafrosten. Om de växthusgaser som är bundna i permafrosten frigörs till atmosfären så kommer det drastiskt att påverka det globala klimatet, säger Chris Burn.

Sommarens istäcke var det näst minsta som någonsin uppmätts i Arktis. Så här års brukar havsisen i Arktis växa till, men enligt Danmarks meteorologiska institut är havsistäcket mindre än vanligt för årstiden. Varmt havsvatten hejdar istillväxten.

Enligt glaciologen Luke Copland vid universitetet i Ottawa påverkas också shelf-isen i norra Kanada, alltså landglaciärer som brer ut sig vidare till havs. De har halverats på tio år. När vit is ersätts med mörka havs- och markytor, som drar till sig solvärme, så förstärks temperaturökningen, säger Luke Copland.

– Det blir en feedbackeffekt när marken värms upp alltmer.

Relaterat

Mer om Klimat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".