Steve Bannon och Harry Reid.
Ett hundratal demokrater i kongressen, med Harry Reid (t.h) i spetsen kräver att Steve Bannon fråntas rollen som chefsstrateg. Foto: Evan Vucci/TT, Jose Luis Magana/TT

Protesterna växer mot Trumps "högra hand"

Skarp politisk attack
2:18 min

Demokraterna med senatsledaren Harry Reid i spetsen kräver att Donald Trump inte tillsätter Steve Bannon som chefsstrateg i Vita huset.

Styrkan i protesterna mot Donald Trumps utnämning av Steve Bannon till sin högra hand ökar i styrka. Demonstrationerna mot den främlings- och kvinnofientlighet som en del amerikaner anser att han representerar fortsätter runt om i USA, och nu kräver alltså demokraterna med senatsledaren Harry Reid i spetsen att Trump inte tillsätter Bannon som chefsstrateg i Vita huset.

Att demokraterna protesterar mot den nyvalde republikanske presidenten är inte direkt oväntat, särskilt inte efter sådana storförluster på alla politiska plan som förra veckans val innebar för partiet.

Men det är ovanligt att motståndarpartiet så snart efter ett val går till så skarp politisk attack som senator Harry Reid nu gör.

Harry Reid sa att om Donald Trump menar allvar med att försöka ena det polariserade USA så kan han inte tillsätta Steve Bannon som sin högra hand.

Enligt Reid är Bannon en representant för vit makt-ideologi, och den 76-årige avgående senatorn hade svårt att dölja sin upprördhet över att en sådan person nu utsetts till chefsstrateg i Vita huset.

När Reid i går talade från senatens golv i den amerikanska kongressen använde han samma ord om Steve Bannon som många andra gjort de senaste dagarna: rasist, sexist och antisemit.

Bakom sig har Harry Reid hittills drygt hundra kongressdemokrater som i ett öppet brev till Trump också kräver att Bannon fråntas den centrala rollen som chefsstrateg, eftersom han, citat "har väldokumenterade band till den vita nationaliströrelsen" slut citat.

Trumps och Bannons kritiker pekar också på de mycket positiva reaktioner som företrädare för det amerikanska nazistpartiet och olika vit-makt-grupper visat offentligt efter utnämningen.

"Fantastiskt", "utmärkt" " och "hoppingivande" är några av betygen, och den tidigare Ku Klux Klanledaren David Duke säger att det är ett gott tecken eftersom Bannon har sagt helt rätt saker när det gäller europeiska, det vill säga vita, amerikaners problem.

Donald Trumps kampanjchef, Kellyanne Conway, avvisar helt kritiken mot Bannon och säger att det är en ren förolämpning att någon kan tro att hon skulle samarbeta nära någon som har sådana åsikter som Bannon anklagas för.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".