Cecilia Skingsley, vice riksbankschef
Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, säger att de funderar på att införa en digital e-krona. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Tomas Oneborg/TT

Riksbanken kan införa "e-kronor"

4:21 min

Sveriges Riksbank ser nu över möjligheten att införa ett helt digitalt betalningsmedel, e-krona, som ska fungerar utan att blanda in privata banker. 

– Vi använder allt mindre sedlar och mynt i Sverige, säger Cecilia Skingsley, vice riksbankschef.

Precis som sedlar och mynt kan pengarna användas utan en mellanhand. Det avslöjar vice riksbankschefen Cecilia Skingsley i en intervju med Financial Times.

– Det vi funderar på i Riksbanken är om det finns ett behov att komma med ett nytt erbjudande, att man kan ha riksbankspengar i ett elektroniskt format, säger Cecilia Skingsley, i P1-Morgon.

Inom två år väntas man fatta ett beslut. Och går det igenom kommer pengarna i så fall att ges ut direkt från Riksbanekn, vilket skyddar mot problem som kan uppstå i privata företag som konkurser.

Tanken är att de ska finnas tillgängligt vid sidan av sedlar och mynt för de som väljer att använda valutan.

Det är ett statligt alternativ för den som inte kan, inte vill, eller inte får tillgång till de kommersiella bankernas betalningstjänster.

Cecilia Skingsley berättar att det här systemet kan se ut på olika sätt, till exempel via en app i stil med Swish eller ett kort.

Riksbanken kan såklart ta på sig rollen att garantera transaktioner, som privata banker har för digitala överföringar i dag. Ett annat alternativ är att inspireras av de nya digitala valutor som fungerar utan mellanhänder.

Den främsta inspirationskällan till helt digitala valutor som tar bort bankerna ur ekvationen är bitcoin. Det har visat sig vara ett robust system när det gäller bekräftelse av transaktioner trots att det inte finns någon central part som alla litar på.

Transaktioner i bitcoin bekräftas av andra deltagare i nätverket på ett sätt som gör det orimligt att förfalska en överföring, eller spendera samma pengar två gånger. Den tekniken kallas blockkedja.

Riksbanken skulle kunna inspireras av bitcoin men ersätta de delar som myndigheter i dag har problem med. Ett bekymmer är att bitcoin kan användas relativt anonymt eftersom att en överföring eller en bitcoinplånbok inte är registrerad i någons namn. 

Cecilia Skingsley berättar i intervjun med Financial Times att Riksbanken vill att de här digitala pengarna ska fungera likt kontanter men också att Riksbanken inte vill underlätta för illegal verksamhet. Det antyder att e-kronan skulle vara spårbar för myndigheterna.

Riksbanken skulle rimligtvis också skippa delen där användarna själva tar fram nya mynt och stå för det själva. E-kronornas värde kan då knytas till den vanliga kronan, värdet på bitcoin har varierat kraftigt genom åren.

För hjälp att ta fram en teknik som eventuellt kan driva en svensk helt digital valuta hoppas Cecilia Skingsley på svenska teknikbolag.

– Jag ser framför mig att den livaktiga tekniska industrin ska se över den här formen av e-kronor i olika format så det är användarvänligt för olika grupper i samhället. Men då med riksbankens kvalitet bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista