Assad ser Trump som en naturlig allierad

2:07 min

Syriens president Bashar al Assad berättar att han ser USA:s nyvalde president som en "naturlig allierad" i kampen mot terrorismen. Detta under förutsättning att Donald Trump lever upp till sina löften.

Syrien och Ryssland återupptog i går sina flygattacker mot östra Aleppo.

– Om han bekämpar terroristerna så kommer vi att vara allierade, tillsammans med Ryssland och Iran, sade Syrien Bashar al Assad om Donald Trump, den portugisiska statliga tv-kanalen RTP.

Assad, som sällan haft något gott att säga om någon amerikansk president, uttryckte förhoppningar om nya strategiska allianser när Donald Trump tar plats i Vita huset. Han gjorde det samtidigt som bombningarna mot rebellkontrollerade områden i Aleppo återupptogs i går.

Bashar al Assad uttryckte också försiktighet och tveksamhet inför Trumps förmåga att leva upp till sina löften. Den tillträdande amerikanske presidentens uttalanden om Syrien har varit tvetydiga. Han har lovat att "bomba skiten ur IS" och även sagt att det inte går att bekämpa både terrororganisationen och Assad samtidigt.

Under presidentvalskampanjen kom motstridiga budskap. Trumps vicepresidentkandidat, Mike Pence, sade att USA borde överväga att slå till mot Assads militära mål, om de barbariska bombattackerna mot Aleppo fortsatte.

Trumps kommentar till detta var att han och Pence inte hade diskuterat Syrienstrategin och att han inte höll med sin egen vicepresidentkandidat.

Det som är klart är att Trump vill sätta stopp för allt amerikanskt stöd till de syriska rebellerna. Den syriska oppositionen vid makten i Damaskus, skulle kunna vara sämre för USA än om Assad sitter kvar, har han sagt, i kontrast till avgående president Barack Obama, som gick ut hårt i början av den syriska konflikten med kravet på Bashar el Assads avgång.

Ett krav som USA sedan dess har tvingats backa ifrån, efter att det ryska stödet för den syriska regimen ändrat maktbalansen till Assads fördel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista