Bosse Lindquist på SVT.
Bosse Lindquist på SVT får Stora Journalistpriset i kategorin "Årets avslöjande" för dokumentärserien "Experimenten" om Paolo Macchiarini och försöken med syntetiska luftstrupar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stora journalistpriset delas ut

Bosse Lindquist på SVT får Stora Journalistpriset i kategorin "Årets avslöjande" för dokumentärserien "Experimenten" om Paolo Macchiarini och försöken med syntetiska luftstrupar.

De tre programmen ledde till att kirurgen fick sparken och att många huvuden fick rulla på Karolinska sjukhuset och Karolinska Institutet.

Bosse Lindquist beskriver under prisgalan på Grand hotell i Stockholm sina första reaktioner när sanningen rullades upp.

– Jag blev chockad. Det här händer inte på ett svenskt sjukhus, att man experimenterar med svenska patienter, säger han.

Han får priset i konkurrens med Mattias Carlsson och Mikael Delin på Dagens Nyheter (för granskningen av Riksrevisionen) och Richard Aschberg, Aftonbladet (skandalerna inom fackförbundet Kommunal).

Lukas Bonniers stora journalistpris går till journalisten och författaren Karin Thunberg, som kallas "personporträttens mästare" i motiveringen.

Priset i kategorin Årets berättare går till Negra Efendic för reportageboken "Jag var precis som du" om flykten från krigets Bosnien till Sverige.

Helena Bengtsson, databasredaktör ¨på SVT, får priset i kategorin Årets förnyare, bland annat för arbetet med Panama-dokumenten.

Priset i den nyinstiftade kategorin Årets röst går till journalisten och författaren Niklas Orrenius.

Prissumman för 50-årsjubilerande Stora journalistpriset är 100 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".