Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är regeringens nya jämställhetsförslag

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: Claudio Bresciani/TT.

Så gäller det jämställdhetspolitiken i Sverige framöver. Regeringen presenterade i dag sin strategi mot mäns våld mot kvinnor. Bland annat med förslag om en jämställdhetsmyndighet och att det ska utredas om straffet för hedersrelaterat brott mot kvinnor kan skärpas.

Justitieminister Morgan Johansson.

– Vi tycker att det är särskilt viktigt att staten tar avstånd och markerar mot detta, och därför ska utredaren se över det. Det vill säga att i den situation när vi ser ett brott med hedersmotiv så ska domstolen se särskilt strängt på det, en sådan lagstiftning ska man överväga. Du är ju i en mer utsatt situation när kanske hela familjen varit delaktig i brottet och det måste komma i uttryck också i straffmätningen.

Regeringen satsar 900 miljoner kronor under fyra år 2017-2020 på olika åtgärder. Strategin mot mäns våld mot kvinnor gäller i tio år. Bland annat kommer en ny kartläggning av hedersrelaterat våld i Sverige att göras.
När det gäller att ha ett strängare straff för hedersrelaterade brott som ska utredas finns gränsdragningsproblem vad som ska anses vara hedersrelaterat.

Men det finns också invändningar från bland annat Advokatsamfundet där generalsekreterare Anne Ramberg tycker det är bra att frågan utreds. Men säger till TT att det finns skäl att vara restriktiv vid utvidgningen av vad som ska utgöra straffskärpningsgrund.

Moderaterna välkomnar satsningen mot hedersvåldet och poängterar att en majoritet i Riksdagens krävt detta av regeringen genom ett tillkännagivande. Elisabeth Svantesson är jämställdhetspolitisk talesperson för Moderaterna:

– Hedersrelaterat våld är en fråga som vi har tvingat regeringen att arbeta med, vi har drivit på och vi har kommit till beslut från en majoritet av Riksdagen att regeringen ska jobba med detta och det är så klart att det är centralt och viktigt.

Regeringen satsar också på att öka den ekonomiska jämställdheten.
Och en jämställdhetsmyndighet kommer också att skapas under 2018 säger jämställdhetsminister Åsa Regner.

– För att säkerställa att de här insatserna som görs verkligen leder till att uppnå som jämställdhetspolitiska målen och förändrar människors liv, så behöver vi stärka arbetet på jämställdhetsområdet på ett professionellt sätt, därför inrättar vi en jämställdhetsmyndighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".