Polisbuss.
Polisbussen blev full av hål efter handgranatsplitter. Foto: Polisen

Polisen vill ha snabb straffskärpning mot handgranater

Polisen: Det är ett stort problem
1:56 min

Regeringens utredare lade fram ett förslag i våras och polisen hoppas på att en lagändring så snart som möjligt.

– Om jag ska prioritera vad jag tycker att regeringen ska gå fram med först, då är det frågan om handgranater och explosiva varor. Där är det uppenbart för polisen att det behövs en straffskärpning,  säger Mats Löfving som är ställföreträdande rikspolischef.

– Vi ser ju en direkt koppling till grov kriminalitet, gängkriminalitet, illegala vapen, handgranater och inte minst till våra storstäder och kopplat till våra 14 särskilt prioriterade områden, säger han.

Under förra regeringen skärptes vapenlagen, men lagen mot handgranater och andra explosiva varor hängde inte med. I mars i år föreslog regeringens utredare att straffskalan för olovlig hantering av brandfarliga och explosiva varor, som exempelvis handgranater, ändras till de straffnivåer som gäller för vapenbrott.

Förslaget är att straffskalan för grovt brott ändras från fängelse lägst sex månader och högst fyra år till fängelse mellan ett och fyra år. Dessutom föreslås att det införs ett synnerligen grovt brott, med fängelse mellan tre och sex år.

– Det är ett stort problem. Bland annat så har ju människor kommit till skada, och vi ser ju också ett fall i Stockholm där man använt en handgranat och attackerat en polisbuss med poliser med den handgranaten. Det där tycker vi är otroligt allvarligt, säger Mats Löfving.

Enligt polisens statistik har det skett en kraftig ökning av brott där handgranater används. Under 2014 handlade det om åtta sådana brott. I fjol var motsvarande siffra 48 och till och med oktober i år har polisen registrerat 43 brott med handgranater, av dem exploderade knappt hälften.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att ett lagförslag ska läggas fram om en månad.

– Vi lägger ju fram lagförslaget och så ska det gå till lagrådet och sedan efter lagrådsbehandlingen går vi fram med en proposition till riksdagen och då är min förhoppning att riksdagen kan anta ett beslut så att lagen träder i kraft den 1 juli, säger inrikesminister och socialdemokraten Anders Ygeman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".