Kille med mobiltelefon i skolan.
Foto: Erik Nylander / TT

Skolinspektionen: Skolor dåliga på att motverka näthat

Skolinspektionen: Förvånansvärt dåligt!
2:00 min

En färsk granskning som Skolinspektionen gjort visar att det finns många brister i skolors arbete för att förhindra att elever blir kränkta på nätet.

Hanna Antonsson är utredare på Skolinspektionen och hon tycker att skolorna är förvånansvärt dåliga på att motverka nätkränkningar och säger att det är allvarligt. 

– Ingen elev ska bli kränkt i skolan eller på nätet, säger hon.

Eftersom granskningen gäller 24 skolor går det inte att säga hur allmängiltiga slutsatserna är. Men Caroline Dyrefors Grufman, som är Barn- och elevombud i Sverige, säger att antalet anmälningar dit om kränkningar ökar lavinartat. I år har det kommit in 22 procent fler anmälningar än förra året.

– Jag tror tyvärr att de anmälningar som kommer in till oss och till Skolinspektionen bara är toppen på ett isberg. Jag tror tyvärr att situationen är ganska allvarlig för många barn i vår skola, säger Caroline Dyrefors Grufman.

– Jag är ute ganska ofta i mitt arbete som barn- och elevombud och alltför ofta händer det att både skolövermän och rektorer inte känner till vilka skyldigheter man har enligt lagen, säger hon.

Enligt Skolinspektionen har de här 24 skolorna ofta rutiner för vad som ska göras om kränkningar upptäcks, men de agerar inte tillräckligt och misslyckas oftast att få eleverna delaktiga.

En tredjedel av eleverna i de granskade skolorna berättade om kränkningar på nätet varje månad.

När skolinspektionens granskning häromdagen presenterades för ett stort antal rektorer och skolchefer i södra Sverige var det många som reagerade på lagens krav att åtgärda alla kränkningar "som har samband med skolan". 

– Det är en problematik och något som vi måste jobba med. Vi har ett förbättringsområde där, säger Margit Johansson som är rektor i Älmhult.

Hanna Antonsson, på Skolinspektionen, förtydligar att det inte handlar om att skolan ska kartlägga eller övervaka vad eleverna gör på nätet.

– Det man behöver göra är att skapa goda relationer med eleverna, så det går att fråga "Hur ser det ut för er?", och så att eleverna känner att de kan komma till skolans personal när det har skett en kränkning, säger Hanna Antonsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".