EU-förslag ska stärka yttre gränsen

1:29 min

EU-kommissionen föreslår ett nytt system för att stärka den yttre gränskonstrollen. Personer utanför EU, som inte behöver visum, ska i förväg anmäla och registrera sin resa till ett EU-land.

Det ska göra det möjligt att göra en personkontroll genom EU-myndigheternas olika personregister, och därmed upptäckta till exempel misstänkta terrorister innan de reser in i EU.

– Det är ett stort och smart steg för att skydda våra gränser och våra medborgare, förklarade Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande, när han presenterade förslaget här i Bryssel i dag.

Systemet är tänkt att omfatta alla som vill resa in till något EU-land från ett land utanför EU. Det handlar dock bara om de som inte behöver ha visum för att överhuvudtaget få åka in över EU:s så kallade yttre gränser.

Genom att i förväg anmäla sin resa via en särskild webbplats på internet, och betala en avgift på 5 euro, en slags egenavgift som EU-kommissionen kallar det, så kommer det att ske en automatisk sökning genom en rad olika personregister hos EU-myndigheterna. Blir det en träff i till exempel ett brottsregistren, så kommer personen inte att kunna åka in EU.

Men en rad olika problem återstår att lösa. Flera av registren är inte helt uppbyggda än och klarar inte av att arbeta eller kommunicera med andra register. Något annat som tidigare kritiserats handlar om den personliga integriteten som anses vara i farozonen när så många olika register ska samarbeta.

Trots att det anses brådska, inte minst med tanke på att systemet är skapat för att bland annat upptäcka misstänkta terrorister, så ska inte systemet vara i bruk förrän om drygt tre år, nämligen 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista