Sydkorea vill ge Nordkorea gratis el

Sydkorea meddelade idag att landet har erbjudit Nordkorea gratis elektricitet inför de kommande förhandlingarna om att skrota Nordkoreas kärnvapenprogram.

Den erbjudna elektriciteten, 2 miljoner kilowatt, skulle produceras i Sydkorea, som förklarat sig berett att bygga kraftledningar över gränsen, och ersätta den el som Nordkorea självt producerar i sin kärnkraftverk.

Okay till nya samtal
Erbjudandet ska ha presenterats i dom diplomatiska kontakter som föregick Nordkoreas besked i helgen. Då sa Nordkorea att man är beredd att återuppta de så kallade sexparts-samtalen om att skrota det egna kärntekniska programmet, inklusive de kärnvapen man numera säger sig förfoga över.

Sydkorea har också nyligen lovat att skicka 500 000 ton ris till Nord, där stora delar av befolkningen hotas av hungersnöd.

Rice kräver beslut
USA utrikesminister Condoleezza Rice har just anlänt till Sydkorea från Japan. Hon sa, med hänvisning till erbjudandet om el från Sydkorea, att vad som är behövs för att dom kommande förhandlingarna ska kunna bli framgångsrika, är ett beslut från regimen i Nordkorea om att den verkligen är beredd ge upp sitt kärnvapenprogram.

Förhandlingarna om Norkoreas kärnprogram ska återupptas sista veckan i juli.

Olle Hägg, Bangkok
olle.hagg@sr.se