Twitter
En hackare uppger sig sitta på en databas med miljontals lösenord till Twitter. Foto: AP/Richard Drew

Twitter blockerar användare i kampanj mot troll och näthat

En rad personer kopplade till den amerikanska "alt right"-rörelsen har blockerats från Twitter i samband med att företaget lovar att ta tag i näthat.

Nu har Twitter infört nya funktioner som ska hjälpa användarna att undvika trakasserier och nättroll. I samband med det blockerades även en rad användares konton, flertalet av dem tillhörde den så kallade "alt-right"-rörelsen. Det skriver USA Today.

Det är rörelse som påstås ha hjälpt Donald Trump vinna presidentposten. Men som också anklagas för rasism, sexism och auktoritär nationalism.

En av Twittrarna som fått sitt konto borttaget är Richard Spencer, som driver en nättidning och en tankesmedja kopplade till den alternativa högern. Han har bland annat uttryckt att han vill se alla svarta, asiater, latinamerikaner och judar deporterade från USA.

Hans konto hade märkningen att det var verifierat av Twitter. Det är en funktion som man kan ansöka om, som enligt företaget ska betyda att det är ett konto som är av särskilt allmänintresse.

Detta skedde samma dag som Twitter lovade att ta tag i konton som sprider hat och ge användarna bättre möjligheter att kontrollera vad som visas. En åtgärd är att man nu kan blockera specifika fraser, hashtaggar, emojis och användarnamn. De visas då helt enkelt inte i ens flöde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".