Obama höll tal till demokratins försvar

2:05 min

På sin sista Europaresa som USA:s president höll Barack Obama i dag ett brandtal för demokratin och det öppna samhället.

Efter en rundtur på Akropolis i Greklands huvudstad Aten konstaterade Obama att det inte finns något bättre system för världen men varnade också för hur globaliseringen också riskerar att vidga klyftorna - och leda till oro och missnöje. Han konstaterade också att det inte finns mycket som förenar honom med USA:s tillträdande president - Donald Trump

– Som ni kanske har märkt är skillnaderna väldigt stora mellan mig och USA:s nästa president, vi tycker väldigt olika. Men amerikansk demokrati är större än någon enskild person, sade Barack Obama om att han medvetet valt Grekland, det som ibland kallas för demokratins vagga, som ett av målen på sin avskedsresa som USA:s president.

Det var ett brandtal han höll till demokratins försvar - som den bästa lösningen och svaret när röster i världen höjs för mindre av samarbete, mer av nationalism. Obama konstaterade också att globaliseringen har haft ett pris i form av fler människor som känner sig utanför och orättvist behandlade och att det är politikernas ansvar att ta större hänsyn till det.

– Fler människor i världen måste få ta del av den globala ekonomins fördelar.

Barack Obama hyllade också den Europeiska unionen som en av mänsklighetens mest framgångsrika politiska och ekonomiska projekt men uppmanade också EU-ledarna att lyssna mer till Europas medborgare.

– Greklands vänsterledda regering har satt stort hopp till Barack Obamas besök - och precis som man önskade uppmanade han landets långivare att se över Greklands gigantiska skuldberg. I Aten hoppas man på att nästa möte med euroländernas finansministrar ska leda till löften om skuldlättnader. Nu reser Obama vidare till Tyskland - det euroland som kanske är minst villigt att ge efter för Grekland ekonomiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista