Ett flygplan och Barack Obama
Sjätte och sista besök i Tyskland som USA:s president för Obama. Foto: TT

Obama håller sitt avskedstal i Berlin

"Innan Obama blev president välkomnades han som en rockstjärna"
1:54 min

Efter Grekland är Berlin nästa stopp på Barack Obamas avskedsresa i Europa. Det är hans sjätte och sista besök i Tyskland som USA:s president. Där kommer han att träffa den av de internationella ledarna som har stått honom närmast under hans tid i Vita Huset.

För Tyskland har den transatlantiska relationen förblivit en orubblig grundpelare även om relationen mellan Barack Obama och Angela Merkel har haft sina upp och nedgångar. Redan innan han valdes till president välkomnades Obama som en rockstjärna av jublande folkmassor i Berlin medan Merkel kyligt höll sig på avstånd.

Med tiden har förhållandet tinat upp rejält, trots svackorna - särskilt i samband med NSA-skandalen och avslöjandena om att den amerikanska säkerhetstjänsten också avlyssnade förbundskanslerns telefon. När Obama inför den här resan beskrev Merkel som sin närmaste internationella partner under hans åtta år som president så är närheten och respekten ömsesidig.

I vilken mån kvällens middag i kanslerhögkvarteret också blir en överlämning från den avgående presidenten till en ny ledare för den demokratiska västvärlden återstår att se. Inför en tid av ovisshet, med en tillträdande amerikansk president som beskrivs som oberäknelig och isolationistisk sker en maktförskjutning som lägger ett större ansvar på Tyskland och Merkel för Europa och Europas förhållande till omvärlden.

Efter enskilda överläggningar med Merkel imorgon eftermiddag får Obama också tillfälle att ta avsked från andra europeiska förträdare när stats- och regeringscheferna för Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien ansluter till ett minitoppmöte i Berlin på fredag.

Utöver tidpunkten för samtalen sägs inget om innehållet. Men förutom de uppenbara kriserna, Ukraina, Syrien, flyktingfrågan antas Obama vilja lugna USA:s europeiska förbundna om att partnerskapet över Atlanten kommer att bestå. Jag vet av egen erfarenhet att inte ens en amerikansk president har så mycket makt att han kan ändra kursen på ett land som USA, sade Barack Obama inför sin avresa till Europa.

Relaterat

Mer om Tyskland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".