Högsäsong för oseriösa gatuförsäljare

Det fina sommarvädret innebär högsäsong för oseriösa gatuförsäljare med aggressiva försäljningsmetoder. Enligt polisen handlar det ofta om rena bedrägerier.

Bosse Nerbe, som har en skivbutik i Gamla Stan i Stockholm, är en av dem som har stött på försäljarna. Han blev erbjuden att köpa kockknivar av ett exklusivt märke av en förbipasserande försäljare.

– Jo, vi satt här ute i gränden på midsommarafton och så kommer det plötsligt en äldre kille som skulle sälja proffsiga köksknivar till restaurangerna här i närheten men de var tyvärr stängda så då frågade han oss om vi ville köpa. Han ville ha 3 000 och sa att det var halva priset.

Stöldgods eller piratkopior
Försäljningsmetoden är välkänd hos polisen. Och det är bedrägeri det handlar om, eftersom det oftast är stöldgods eller piratkopierade varor som säljs.

Tidigare var det främst högtalare som såldes med den här metoden, i USA så vanligt förekommande att fenomenet kallas för ”white van speakers”, för att högtalarna av någon anledning oftast säljs från vita skåpbilar.

Men den här sommaren verkar det vara exklusiva kockknivar som gäller och polisen bekräftar för Ekot att det cirkulerar piratkopierade sådana i landet. Kaj Hahne, inspektör på Citypolisens bedrägerirotel, berättar om hur försäljarna agerar.

– De försöker sälja knivar, eller dyra skinnjackor från Italien och vanligtvis har de varit på någon mässa och fått de här varorna som provision och så vill man inte ha besvär med tullen utan säljer dem väldigt förmånligt.

Det är en form av bedrägeri alltså?

– Ja det kan man säga. Det är för sällsynt att vi får in anmälningar om detta eftersom folk skäms för att de har blivit grundlurade.

Dyker de här försäljarna upp på sommaren?

– Vår och sommar ja. När det blir vackert väder i Sverige då blomstrar de här försäljarna också.

Ja, de slår alltså till när solen skiner och vi är på gott humör. Som på midsommarafton när Bosse Nerbe stötte på knivförsäljaren. Bosse berättar vad han tänkte när han blev erbjuden att köpa knivarna.

– Självklart att det var ruffel och båg. Att det där kan ju inte vara riktiga kockknivar. Det är säkert pirattillverkade varianter.

Anne Parichart Eriksson
anne.parichart-eriksson@sr.se