Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen förbereder uppdrag till psykiatrin

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 16.57
"Psykiatrin en viktig aktör i kampen mot extremismen"
2:01 min
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) (th) presenterar den särskilde utredaren
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) (th) presenterar den särskilde utredaren Foto: Jonas Ekströmer/TT

Psykiatrin behöver bli bättre i det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism, det anser regeringen som nu förbereder ett uppdrag att se över hur psykiatrin bättre ska kunna hitta personer innan de dras in i våldsbejakande miljöer.

– Det är oerhört viktigt att vi också får psykiatrin på banan genom att vi säkerställer att de har kunskaper och har resurser att identifiera de här personerna i ett tidigt skede och att ge de den vård de behöver, säger demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Varför behövs det här?

– Det finns studier från olika länder som visar att psykisk sjukdom är en faktor som spelar in hos de personer som ansluter sig till våldsbejakande grupper och dom visar också att psykiatrins roll därmed är viktig.

Som Ekot rapporterat idag anser den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism att det idag finns brister i hur psykiatrin arbetar, och också Säkerhetspolisen har uttryckt vikten av förebyggande arbete- så att inte personer som mår psykiskt dåligt rekryteras för att begå terrorhandlingar.

Irina Manouilenko är överläkare på Järvapsykiatrin i Rinkeby, som är en av få mottagningar som redan idag har viss erfarenhet på det här området. Hon har de senaste åren haft samtal med en handfull personer som mått psykiskt dåligt och till exempel uttryckt sympatier för islamiska staten, och hon säger att det är viktigt att psykiatrin fångar upp de personerna bättre än idag.

– Om man är inne i radikaliseringsprocessen kan man också gå till handling, och då är det viktigt att fånga upp eftersom vi vet att man uppmanas till våld.

Sedan tidigare har regeringen gett en rad uppdrag om att utveckla arbetet mot våldsbejakande extremism, det har till exempel handlat om socialtjänsten och Kriminalvården, och nu förbereds alltså ett liknande uppdrag för psykiatrin.

– Vi har identifierat psykiatrin som en viktig aktör i kampen mot extremismen, och vi ser ett behov av att psykiatrin får resurser och uppdrag att kompetensutveckla för att kunna identifiera de här individerna, demokratiminister Alice Bah Kuhnke igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".