Dollarn historisk dyr just nu

1:42 min

Amerikanska dollar är historiskt dyra just nu. Kronans växelkurs har inte varit så låg på åratal. Tecknen att det ska vända är få.

Tittar man på ett diagram över vad en dollar kostar i kronor så ser man en hiskelig bergochdalbana. Mitt under finanskrisen 2009 kostade en dollar strax över nio kronor. Sedan blev dollarn billigare i takt med att marknaderna lugnade ner sig, ner till 6 kronor och 20 öre. Men i dag kostar dollarn igen 9 kronor och 20 öre.

En natt på hotell i New York har gått upp och ner och upp, rejält, bara på grund av att kronan tappat i värde mot dollarn.

Bakom uppgången de senaste åren ligger att svenska riksbanken vill hålla kronan låg för att öka inflationen. Det gör Riksbanken genom att hålla räntan låg. Den amerikanska riksbanken däremot ser ut att höja sin ränta snart, så ingen vändning syns i sikte, säger Mats Kinnwall chefsekonom på Industriarbetsgivarna.

Dessutom är inte kronan någon tillflykt i oroliga tider, säger
Lars Jagrén chefsekonom Unionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista