Varnar för att länder kommer bryta mot budgetmålen

I Bryssel varnade idag EU-kommissionen sju länder för att komma att bryta mot budgetmålen nästa år. Allvarligast kritik får Spanien men trots det föreslår inte kommissionen några särskilda sanktioner för Spanien.

Spanien är det land där som hittills inte lyckats få sitt budgetunderskott under tre-procents-gränsen av BNP. Ändå blir det inga sanktioner i förslaget från EU-kommissionen mot Spanien.

Spanien kommer även i fortsättningen att få tillgång till EU:s olika strukturfonder och regionalstöd. Innan beskedet har det spekulerats flitigt i Bryssel om Spaniens stöd skulle komma att dras in, och även stödet till Portugal har diskuterats eftersom Portugal också missar budgetmålen. Men något indraget stöd blir det alltså inte.

Förutom Spanien och Portugal är det fem andra länder som missar budgetmålen, enligt EU-kommissionens prognos för nästa år. De länderna är Belgien, Slovenien, Finland, Litauen och Cypern.

Men EU-kommissionen är mycket resonlig i sina skrivningar. Bakgrunden anses vara att EU-kommissionen inte vill späda på den EU-skepsis som sprids inom unionen och helt enkelt inte reta upp för många EU-medborgare som redan tycker att Bryssel bestämmer för mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista