Vaccinering i Nigeria.
Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Byar i Nigeria använder vaccinvägran som politiskt verktyg

Ungdomsledare: Vi rekommenderar alla byar att göra så
2:00 min

Flera byar har vägrat låta vaccinera barnen mot polio innan politikerna uppfyller andra löften.

I nordöstra Nigeria pågår sedan några månader ett utbrott av polio vilket är ett bakslag i försöket att helt utrota sjukdomen från jorden i år. Det internationella trycket är hårt på Nigerias regering att se till att alla barn i landet tar vaccin.

Det har fått hela byar att se sin chans till patientmakt och vägra låta vaccinera barnen förrän politikerna uppfyller andra löften, som malarianät, el och rent vatten.

– Det här rekommenderar vi andra byar att göra också, säger ungdomsledaren Ismail Jibril i byn Angwan Lalli i den nigerianska delstaten Kaduna.

Byn vägrade låta vaccinera barnen mot polio under ett halvår, fast de förstod att vaccinet var bra. Andra saker var ännu viktigare för barnens hälsa.

Ett tiotal politiker kom till byn, till och med delstatsguvernören, för att övertala dem. Till slut fick byborna igenom sina krav. Nu porlar rent vatten ur brunnen, alla har el, barnen går i den nya skolan och en bättre väg har anlagts så att man kan nå sjukhuset i staden snabbare.

– Alla får inte vad de kräver, men åtminstone tvingar det politikerna att börja lyssna på medborgarna, visar den här vetenskapliga studien av forskaren Shelby Grossmann vid Stanfords universitet i USA tillsammans med kollegor.

De har belagt ett 70-tal bybojkotter förra året i Nigeria mot poliovaccination som ett sätt att driva igenom utvecklingsfrågor, som en ny sjukstuga eller malarianät. 16 000 frivilliga bychefer, imamer och kvinnoledare har anställts av poliovaccinationskampanjen i Nigeria för att förhandla med trilskande byar.

– Här är största problemet att man inte når 120 000 barn med vaccin på grund av att den islamistiska terrorgruppen Boko Haram fortfarande kontrollerar många byar, säger poliochefen Anis Siddique på FN:s barnfond Unicef som leder massvaccinationskampanjen i delstaten Borno där det nuvarande polioutbrottet härjar.

Målet är att göra Nigeria poliofritt igen inom några månader, men det kommer att dröja minst tre år till innan Nigeria och världen formellt kan förklaras poliofri.

Referens: Grossman S et al, Opportunistic Accountability: TheRoots of a Non-Fiscal Social Contract in Nigeria (August 12, 2016). MITPolitical Science Department Research Paper No. 2016-25. http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.2835625

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".