Delad bild: Frank Krammes och en kolgruva i USA.
Frank Krammes äger två gruvor i Wyoming Valley, Pennsylvania. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio, Matthew Brown/AP/TT

Optimism i Pennsylvanias kolindustri efter Trumps vinst

"Vi röstade fram en person som kan visa oss uppskattning"
2:46 min

Under valkampanjen lovade den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trump att få fart på den amerikanska kolindustrin igen – en industri på kraftig tillbakagång. Ekot har besökt Pennsylvania där många gruvor har lagts ned.

– Det är en bra och nödvändig bransch, men ärligt talat håller den på att utrotas helt här på grund av all byråkrati, säger Frank Krammer som äger ett par gruvor i bergen.

Han sitter och gungar i sin jättelika fåtölj med tv:n påslagen och en stor hund liggandes vid fötterna. Han bor i en liten by i bergen i Wyoming Valley, ett av de stora kolområdena i Pennsylvania. Regleringarna har fått många av de äldre gruvägarna i området att ge upp, säger han.

– De orkade inte med att någon college-kille skulle komma hit och berätta för dem hur de skulle sköta sitt jobb, säger Frank Krammes.

Men för honom blev det en affärsmöjlighet. Han tog över en över hundra år gammal stenkolsgruva för knappt tio år sedan och hoppas nu att Donald Trump ska lätta på regleringarna.

– Jag tror verkligen att branschen har en framtid. Självklart ska vi använda all tillgänglig tekonologi för att kunna göra det så rent som möjligt. Jag vore ju dum om jag sa något annat, vi är ju inget u-land längre, säger Frank Krammes.

250 år av kolbrytning har satt sina spår i landskapet. Stora svarta kullar med rester från brytningen finns nästan överallt. Många gruvor lades ner på femtio- och sextiotalen, men oljekrisen på sjuttiotalet gav branschen ett nytt uppsving. Men billig skiffergas och olja och satsningen på förnybara energikällor har gjort att branchen åter är på dekis. Samtidigt har stora kinesiska företag köpt in sig i fyndigheterna eftersom regionens stenkol med hög kolhalt används för tillverkning av stål. Det upprör Lewis Graver, gruvarbetare i femte generationen.

– Det är möjligt att jag är partisk. Jag är ju uppväxt i den här kulturen. Men det är svårt att se hur familjer som varit i branschen i generationer tvingas bort från den av vår federala regering samtidigt som utländska intressen kommer hit och köper upp allt, säger han

Frank Krammes tror dock inte att en seger för Hillary Clinton hade inneburit slutet för den amerikanska gruvindustrin, trots hennes hårda ord om branschen i valkampanjen.

– Vi hade ju såklart inte behövt fylla igen schakten dagen efter valet. Men det vi röstade fram var en enklare väg och en person som kan visa oss lite respekt och uppskattning för det vi gör, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".