TV-programmet Idol.
TV-programmet Idol. Foto: Pressbild.

Bolaget bakom "Idol" tycker inte att ungdomarna utnyttjas

Facket: De får för lite ersättning
8:19 min

Det har blåst upp en konflikt om "Idol"-kontrakten och nästa fredag kan det leda till strejk. Musikerförbundet menar att produktionsbolaget Fremantle Media utnyttjar ungdomarna, men det håller bolaget inte med om.

Efter strejkhotet mot "Idol" ställer produktionsbolaget ett ultimatum till deltagarna. Budskapet ska ha varit: "Strejkar ni så åker ni ur tävlingen", skriver Aftonbladet.

Kritiken gäller att deltagarna i "idol" får för lite ersättning och att avtalen binder upp dem under lång tid, säger Musikerförbundet till P1 Morgon.

Ersättningen är 875 kronor per vecka efter skatt och Musikerförbundet vill att produktionsbolaget tecknar kollektivavtal med ungdomarna.

Samtidigt menar Musikerförbundet att de inte kritiserar själva programmet.

– Däremot tycker vi att det värde som de här unga artisterna är med och skapar bör kompenseras på ett annat sätt. Det är väl det som är vårt budskap. Vi tycker att är man med och skapar ett värde som någon annan kan tjäna pengar på så är man värd en skälig ersättning för det, säger Per Herrey som är jurist på Musikerförbundet.

Fremantle Medias vd Magnus Karlsson Lamm säger att han inte förstår kritiken och menar att Idol är en möjlighet och en språngbräda för ungdomarna.

– Vi upplever inte att vi vänder oss till musiker som redan är färdiga musiker, och därmed skulle ha ett kollektivavtal i nivå med vad sådana musiker har. Dessutom kan vi inte se att det här rör sig om en anställning på något sätt, utan det är en medverkan i ett tv-program, säger Magnus Karlsson Lamm.

Magnus Karlsson Lamm framhåller också att deltagarna i Idol får stora värden i form av exponering och att de har tillgång till sångcoacher.

– Dessutom är det en skälig ersättning. Det är i en helt rimlig nivå med de medverkandeavtal i tv i dag, säger Magnus Karlsson Lamm.

Magnus Karlsson Lamm menar också att det snarare handlar om en utbildning än en anställning.

Men Musikerförbundet tycker att Fremantle Media skickar fel signaler till ungdomarna.

– Om man nu är så mån om de här unga artisterna så tycker jag att de snarare borde tala om för dem att de vill föregå med gott exempel och visa på att det som ungdomarna skapar har ett värde. Istället tar man ifrån dem alla rättigheter i princip och ger dem en väldigt låg ersättning och talar om att det är så här branschen ser ut, säger Musikerförbundets jurist Per Herrey.

– Jag tror att de ser Idol som en fantastisk möjlighet och språngbräda att komma fram. Jag tror inte de kommer dit för att få kollektivavtal med Musikerförbundet, säger Fremantle Medias vd Magnus Karlsson Lamm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".