Fredrik Önnevall
Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT, Carl-Johan Söder/SVT

Åtalade SVT-medarbetare har fortsatt förtroende

SVT: Att inte sända hade varit att mörka
1:31 min

SVT har förtroende för medarbetarna som nu åtalats för människosmuggling. En fällande dom skulle inte hindra dem från att fortsätta jobba med företaget.

En journalist och två medarbetare på SVT åtalas nu för människosmuggling. Vid arbetet med dokumentärserien Fosterland hjälpte de en femtonårig syrisk pojke att komma till Sverige, något som också visades i dokumentären.

SVT har fortfarande förtroende för de åtalade medarbetarna, säger Micael Lekberg som är programansvarig och ansvarig utgivare på SVT i Malmö.

– Vi har stor förståelse för det här som teamet valde i den här speciella situationen där ett barn vädjar efter hjälp. Att Fredrik och teamet valde att hjälpa honom i den här situationen har vi stor respekt och förståelse för, säger Micael Lekberg.

De åtalade berättade inte för redaktionen i Sverige vad som skedde förrän de redan var tillbaks i landet med pojken. Det var först då som den redaktionella diskussionen om hur materialet skulle hanteras började.

Beslutet togs att sända materialet i serien Fosterland eftersom att det ansågs vara en viktig historia att berätta med tanke på hur flyktingsituationen såg ut i Europa då, säger Mikael Lekberg. Alternativet hade också inneburit andra problem.

– Vi kände också det omvända, om vi inte sänt den här historien hade det varit att mörka helt enkelt.

Journalisten Fredrik Önnevall som är en av de åtalade sade i Ekot att han inte anser att det som skett är ett brott. Åklagaren Kristina Amilon som väckt åtalet håller inte med om det.

– Jag menar på att han gjort det naturligtvis och att en människosmuggling föreligger. Om jag förstår det rätt har man gjort en invändning om att humanitära skäl skulle föreligga. Det är ingenting som är lagstadgat utan upp till domstolen att bedöma humanitära skäl, säger Kristina Amilon.

På frågan om SVT kan fortsätta samarbeta med de åtalade även om de blir fällda svarar Micael Lekberg:

– Ja, men det går inte att spekulera i om de blir fällda eller inte fällda. Men vi har stort förtroende för de här medarbetarna, säger Micael Lekberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".