Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal med giftig rök som sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Ni som bor i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Blivande poliser föreslås kunna specialisera sig som utredare

Publicerat fredag 18 november 2016 kl 03.00
Kritik mot ny polisutbildning
(1:58 min)
Poliser som ska bli utredare borde kunna specialisera sig redan under polisutbildningen.
Poliser som ska bli utredare borde kunna specialisera sig redan under polisutbildningen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det finns ofta brister i de mer komplicerade polisutredningarna, enligt Svea hovrätt. Blivande poliser som ska jobba som utredare borde kunna specialisera sig redan under polisutbildningen, tycker hovrättspresidenten.

– Att det finns möjlighet att specialisera sig kan leda till att polisorganisationen står bättre rustad för komplicerade utredningar av det slag vi ser väldigt mycket av i dag, säger Fredrik Wersäll, hovrättspresident vid Svea hovrätt.

Att polisutbildningen behöver göras om slog regeringen fast redan i början av 2015, bland annat vill man att polisutbildningen ska bli en högskoleutbildning. Regeringen tillsatte en utredning som skulle föreslå hur det skulle gå till.

Men trots att regeringen betonat att mycket handlar om att poliser behöver förberedas bättre för att möta dagens avancerade brottslighet, så lämnade utredningen inga förslag på specialiseringar inom den nya polisutbildningen.

Frågan blir allt viktigare, vilket Svea hovrätt poängterar när förslaget nu varit ute på remiss.

– Det är väldigt stor skillnad på att vara en kvalificerad utredare och att ägna sig åt yttre tjänst av olika slag, säger Fredrik Wersäll.

Alla kan inte ha kompetens för allt, men när det saknas nödvändiga specialkunskaper i utredningarna så är det allvarligt, tycker Fredrik Wersäll.

– Det kan få stora konsekvenser på det sätt att målen tar längre tid, blir mer svår bedömda och normalt sett leder utredningsbrister till effekter som är till den tilltalades förmån. Det kanske leder till ett frikännande eller mildare straff, säger Fredrik Wersäll.

Också Åklagarmyndigheten efterlyser en möjligt för blivande poliser att specialisera sig.

Det här är viktiga synpunkter, säger Max Lutteman som är chef för kompetensförsörjningsenheten på Polismyndigheten. Han har också suttit med som expert i utredningen.

– Jag tror att det skulle kunna vara en bra lösning, och jag tror att den fortfarande kan finnas som en tänkbar möjlighet när man sen ska konkretisera hur den här kandidatutbildningen ska se ut, säger Max Lutteman, Polismyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".