Anonym bild på ensamkommande asylsökande
Foto: TT

Tusentals ensamkommande försvunna

"Risk för avslag är en vanlig orsak"
1:36 min

1 829 ensamkommande flyktingbarn, som kommit till Sverige 2013 eller senare, har försvunnit. Det visar en stor kartläggning som presenterades i Malmö i dag.

För att myndigheterna ska bli bättre på att förebygga att ensamkommande unga asylsökande försvinner har länsstyrelserna gjort en kartläggning på regeringens uppdrag. Den visar att 1 829 unga har försvunnit sedan 2013. Ingen vet var de finns.

Kartläggningen visar läget den 1 maj 2016 och läget har säkerligen ändrats sedan dess. Många barn och unga går under jorden eftersom de är rädda att tvingas lämna landet

Amir Hashemi-Ni på Länsstyrelsen i Stockholm berättar att en del av de försvunna blir offer för människohandel.

Rapporten bygger på fakta från hela landet och har sammanställts av länsstyrelsen i Stockholms län.

Flest nyanlända barn och unga har försvunnit i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men i relation till det totala antalet ensamkomkmande barn och unga som hänvisas till kommunen var kommuner i Norrlandslänen klart överrepresenterade. De flesta försvunna unga kom från Afghanistan och Marocko.

Det finns farhågor att den nya begränsningslagen kommer att innebär att fler unga avviker.

Fakta: Fyra procent försvinner

Fyra procent av de drygt 45 000 ensamkommande barn som kom till Sverige januari 2013 till maj 2016 har försvunnit, det vill säga 1 829 barn och ungdomar. Det visar en ögonblicksbild av situationen i maj 2016. Siffran gäller de barn och ungdomar under 18 år som anvisats plats i en kommun. Därtill ska läggas de som försvann i ankomstskedet, innan de kommunplacerats — men för dem finns inga exakta siffror.

Flest försvunna kommer från Marocko, Afghanistan, Somalia, Algeriet, Eritrea och Syrien.

Vanliga orsaker är risk för avslag på asylansökan, missnöje med placering i liten kommun långt från större städer och vantrivsel på boendet. En del åker till andra länder för att söka asyl och en del har senare återfunnits i sina hemländer hos sina föräldrar. En annan orsak kan vara kriminalitet och droger.

Det finns uppgifter om att ensamkommande utsatts för människohandel, men få kommuner anger detta som en känd orsak.

Mer om Flyktingsituationen i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".