Tredelad: Äldreomsorg, elever i en skola, gipsad fot
Foto: Henrik Montgomery/TT, Fredrik Sandberg/TT, Ingvar Karmhed/TT.

Ytterligare kritik mot utredning om vinster i välfärden

1:49 min

Ytterligare en ekonom, som finns med i välfärdsutredningen, kritiserar nu utredningens förslag. Utredningen beräknar investeringar fel, skriver Mikael Runsten, doktor i ekonomi i en debattartikel i Dagens Industri.

– En investering är en satsning där skörden kommer ett par år senare. Mängder av de investeringar man gör i välfärden har sådan stark investeringskaraktär, men det bortser utredningen ifrån, säger Mikael Runsten.

Välfärdsutredningen har citerat hans forskning fel, säger han.

Utredningen vill att företag som sysslar med vård, skola och omsorg ska få ha sex procent i vinst, räknat på hur stora investeringar de gör.

Men välfärdsföretag som sjukhus eller friskolor investerar egentligen mer än utredningen räknar med, anser Mikael Runsten. 

Mjuka investeringar, som kurser och utbildningar, syns inte i traditionell bokföring och det räknar utredningen inte som investering.

– Köper ett företag en röntgenmaskin så räknas det som en investering, men skickar man läkarna på kurs så räknas det inte som en investering, säger han.

Mjuka investeringar borde också räknas, och då borde vinsterna i välfärden vara större än utredningen föreslår, tycker Runsten.

Detta håller socialdemokraten, förra kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu inte med om.

Reepalu har hållit i välfärdsutredningen och säger att självklart ska forskare inte felciteras. Men det är uppenbart att välfärdsföretag i snitt gör bra mycket högre vinster än andra tjänstebolag, anser Ilmar Reepalu.

Och visst kan man diskutera investeringsbegreppet. Men enklast är att bara utgå från vanlig bokföring när man jämför vinster mellan olika företag. Det har utredningen gjort, berättar Ilmar Reepalu.

– Att föreslå ett helt annat redovisningssystem, för det här gäller hela tjänstesektorn, har vi inte sett att vi kan ta på oss att förändra, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista